woensdag 28 juli 2021

Benedensas en de sluizen in de Steenberghse Vliet

Vanaf De Heen was het amper 10 minuten fietsen naar Benedensas en de Dintelse Gorzen. Het buurtschap ligt aan de monding van de Steenberghse Vliet en omvat een paar vriendelijk ogende historische panden, een restaurant met een gezellig terras waar vroeger het Schippershuis was, een jachthaventje en een bunker uit WOII. Maar het aardigste en meest interessante is het gerestaureerde sluizencomplex. Ik heb hierover in 2016 ook al het een en ander geschreven, maar wil het geheugen weer wat opfrissen.


De oude schutsluis is gebouwd in 1824 om het land te beschermen tegen hoog water uit het Volkerak. Ook overbrugde deze het hoogteverschil voor de scheepvaart. Toen het getij in het Volkerak verdween, waren de sluizen niet meer nodig. Wel is in 2015 de monumentale schutsluis voorzien van een tweede klepdeur. Deze moet als extra keermiddel dienen, wanneer het Volkerak-Zoommeer wordt ingezet als waterberging. De waterberging is één van de projecten van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat, waarmee we ook in andere delen van het land zoals bij de IJssel en de Maas inmiddels hebben kennisgemaakt.


Zonder wateroverlast is het enige wat open- en dichtgaat de fietsbrug over de sluis, die nu gewoonlijk openstaat voor de recreatievaart. Het is een rolbrug die door fietsers en voetgangers met een druk op de knop bediend kan worden. Het duurt wel even voor de brug sluit, dus je moet geen haast hebben, maar gezelligheid voert hier meestal de boventoon en het is de moeite waard om intussen van het uitzicht over de vliet en richting het Volkerak te genieten.





Het kleine huisje (rechtsboven) is en zg. peilhuisje. In het huisje stond een "peilschrijver", een apparaat dat de eb- en vloedstanden vastlegde (van 1873-1987). Ooit stonden er meer dan 70 peilhuisjes langs de kust, zo lezen wij op een informatiepaneel. Informatiepanelen zijn er ook in de Duitse WOII bunker die met divers schiettuig van bovenaf de dijk een groot gebied kon beslaan. Nu kunnen we hier iets leren over de Brabantse Waterlinie en de verdedigingswerken, de aardkundige verschijnselen van de Brabantse Wal, over het sluizencomplex en de mooie omgeving van Benedensas. Tegen de bunker is in 2016 de 9 meter hoge Bunkertreppe gebouwd voor wie de blik nog verder wil richten.


Aan de overzijde van de sluizen kun je rechtsaf gaan voor een wandeling langs de Steenberghse Vliet of linksaf naar de Dintselse Gorzen. Ga met ons mee in de volgende blogs.


 

Geen opmerkingen: