dinsdag 20 juli 2021

Fietsronde langs nieuwe en oude Maasgeulen van Arcen tot Well (Limburg)

Dinsdag fietstocht van ca. 50 km: van onze camping naar fietsknooppunt 63. Verder over de Dorperheideweg  voorbij Resort Arcen naar 94, langs het kasteel naar centrum Arcen. Veerpont bij kpt 25 > 26. Naar 91 > 90 > 53 > 57 > 58 > 59 verder naar 60 en over de brug naar 71 Well (tussenritje naar de Jumbo in Wanssum voor een paar noodzakelijke boodschappen). (Tussenritje naar Well voor een ijsje). Van 71 langs de Maas terug > 62 > 64 > 73 naar Heidehof.


Mooi zomerweer, fietsen, een veerpontje over de Maas: mijn vakantiegevoel stond volop in de plus!

Onmiddellijk bij aankomst aan de overzijde van Arcen presenteert het dorp Lottum zich als het Rozendorp van Nederland met liefst 70% van de rozenproductie in ons land. De roze en rode rozenkolommen langs het weggetje contrasteerden vrolijk met de gele koolzaadvelden. Het gonsde overal van de hommels en bijen. 




Bij het binnenrijden van Lottum kun je de Rozenhof niet missen, zo na het koude voorjaar nog een beetje kaal, maar in de zomer vast een bezoek waard. Er is een wandeling uitgezet van de Kasteeltuinen van Arcen naar deze Rozenhof.


In en rondom Lottum ademt alles rozen, bloeiend in perken en tuinen of in aanwas keurig op rij bij de vele kwekerijen. Er is zelfs een speciale fietsroute van zo'n 30 km uitgezet voor de liefhebbers.

Wij fietsten evenwel enigszins kriskras door Lottum's buitenwijken en de rozenkwekerijen de bossen in tot we een mooi meertje ontdekten, waarschijnlijk het Zwaanen heike. Zwanen hebben we niet gezien, wel wat ganzen en veel libelles. Het lijkt de visvijver van de plaatselijke hengelvereniging. In ieder geval een heerlijk plekje voor een pauze met een broodje uit ons picknickpakket.





Richting Broekhuizenvorst is er veel landbouw en ook glastuinbouw. Aan de andere kant van de autoweg in Broekhuizenvorst bereikten we de Maasbedding. Tot onze verrassing was hier een heel nieuw fietspad bovenlangs een heel nieuw ogend natuurgebied in een oude Maasarm. 540 ha omvat het Maaspark Ooijen-Wanssum. Beken, moerasbossen en natte laagtes vormen een rijk ecologisch gevarieerd gebied aldus het informatiepaneel. Van tijd tot tijd stroomt het Maaswater erdoor. Aanleiding tot de herinrichting van dit gebied in combinatie met deze natuurontwikkeling waren de overstromingen in 1993 en 1995. De traditionele dijk is vervangen door twee nieuwe dijken en de oude Maasarmen kunnen extreem hoog water opvangen. Bij hoog water stromen de hoogwatergeulen bij Ooijen en Wanssum het eerste mee, bij extreem hoge waterstanden zal de 10 km lange Oude Maasarm meestromen met de Maas. Een filmpje op de website van het Maaspark geeft in 5 minuten een heldere toelichting. Het natuurgebied is vrij toegankelijk en nodigt uit om heerlijk een poos doorheen te struinen, maar dat bewaarden we voor een volgende keer. 


We zagen en hoorden veel gele kwikstaarten. In de hoge zuringstengels vonden ze rupsen, larven en insecten. Op een van de vele paaltjes probeerden ze waarschijnlijk met hun buit de aandacht te trekken van het andere geslacht. In ieder geval hadden ze onze aandacht.




Van Megelsum leidde het fietspad nog steeds door het natuurgebied naar de brug over de oude Maas bij Blitterswijck. In de verte zagen we hem al liggen, maar eerst passeerden we nog een grote forellenkwekerij bij een voormalige molen. 


In de zomer van 2019 is deze ruim 130 m lange brug over de oude Maasarm geopend om Blitterswijck ook bij hoog water bereikbaar te houden. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over het natuurgebied. Daardoor ontdekten we ook de hoge oeverwal waar massa's zwaluwen af en aan vlogen. Nieuwe natuur biedt nieuwe kansen: oeverzwaluwen hebben hun kans op huisvesting met een rijk voedselareaal binnen handbereik rijp gezien. We hebben een tijdlang geboeid staan kijken naar het onvermoeibaar jagen en voedsel aanbrengen voor de jongen in hun veilige holletjes.







We vervolgden onze weg over het fietspad naar kpt 60 om daar over de grote brug de Maas over te steken. Ook deze brug biedt een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Aanvankelijk zagen we alleen wat zwanen en ganzen op de eilandjes, maar een bij een nadere blik op de oever ontdekten we ook kieviten, zilverreigers en grote witte reigers en zelfs een lepelaar, die rustig zijn veren stond te poetsen. 




Aan de overkant hebben we even een zijsprongetje gemaakt naar Well, waar we een heerlijke Italiaanse ijssalon vonden. Van kpt 71 loopt een mooi fietspad langs de hoofdarm van de Maas en dat biedt dan weer een heel ander plaatje. Vanuit Wellerlooi fietsten we door de bossen terug naar de camping, waar we voldaan terugkeken op een mooie en afwisselende fietstocht.



 

Geen opmerkingen: