dinsdag 13 juli 2021

Grensoverschrijdend fietsrondje: Herwen - Babberich - Elten - Lobith



8 juni, het was weer een prachtdag om te fietsen. Ca. 25°, zonnig met wat wolken, licht windje. Van Aerdt (90) reden we over de dijk naar Huize Aerdt aan de rand van Herwen (28). Het huis ligt tussen de twee oude rivierarmen van de Waal en de Rijn. Dit huis is gebouwd in 1652 en van 1743-1819 bewoond door de waterbouwkundige baron Godefridus van Hugenpoth tot Aerdt. Als inspecteur van rivieren en dijken in de Bijlandse Waard zorgde hij voor de aanleg van het Bijlands Kanaal. Niet geheel zonder eigenbelang: Herwen lag dichtbij een scherpe bocht in de Oude Waal en zijn landerijen stonden 's winters nogal eens blank. Een kanaal tussen Tolkamer en Millingen kon dijkdoorbraken voorkomen. Maar ook in het westen van het land werd de waterhuishouding hierdoor gestabiliseerd. Daaraan dankt hij de naam "redder van het westen". Hij stond mede aan de wieg van onze Rijkswaterstaat (aldus het informatiepaneel). 

 

Naar Babberich (35) volgden we het fietspad langs de autoweg en vervolgens Kwartier (34) op de grens. Daarna richting Elten. Een landweggetje met wat eenvoudige huizen en boerderijtjes. Rechtsaf de weg over de Leege Heide: links van de weg een smalle bosrand, rechts voornamelijk landbouwgronden. Geen grootse natuurgebieden. Kortom: allemaal niet echt bijzonder.


Elten (25) is een aardig stadje met een gezellig centrum, maar dit keer hebben we ons aan de fietsroute gehouden en niet zoveel van de stad gezien. Achter Elten zagen we de Elterberg, maar wij volgden de route door het vlakke land, over de grens (07) terug ons land in en naar de grote rivier.



Ter hoogte van Spijk kwamen we langs dit prachtige parkje met wilde bloemen, een waterpomp en picknickbanken onder een pergola, die nog wat verdere begroeiïng behoeft. Het is een Uutblaoshuuske: een rustplek voor wandelaars en fietsers, gemaakt door het dorp voor de gasten van het dorp. Zo staat op het welkomstbord te lezen. Een door ons zeer gewaardeerd initiatief van de Stichting Actief Spijk.


Wij hebben evenwel niet hier uitgeblazen, omdat het er ons te warm was, maar bovenaan de Spijksedijk (02) in de schaduw van een grote boom -  op de plaats waar de Rijn Nederland binnenstroomt - een licht windje, een weids uitzicht over de rivier en uiterwaarden, wat passerende vrachtschepen, in de lucht een zeppelin, een praatje met een andere fietser en ons lekkere hapje voor onderweg. Erg prettig! Op de dijk kwamen we alleen maar een paar (brom)fietsers tegen. Zelfs bij de steenfabrieken en op het water was maar weinig activiteit te bespeuren. Wat een rust!


06. Uitzicht op Lobith. Wij zijn niet naar beneden gereden, maar we hebben de dijk gevolgd. 




Villa Copera is in 1861 gebouwd als kantoor van een van de vele steenfabrieken in dit gebied. In de huidige villa is een restaurant gevestigd, waar wij jaren geleden tijdens een weekendje weg met vrienden eens tot groot genoegen gegeten hebben. Men liet ons toen het loket zien waar vroeger de loonzakjes werden uitgereikt aan de werknemers. In de tuin is nog altijd een restant te zien van de Spijkse overlaat, die tot 1961 werd gebruikt als noodoverloop bij hoge waterstand om de druk op de rivierdijk stroomafwaarts te verminderen. De inwoners van Spijk waren blij met de buiten werkingstelling. Een zeer uitgebreide tijdlijn van de geschiedenis van Spijk/Lobith/De Liemers vond ik op: http://www.chrisvankeulen.nl/spijk.htm. Daaruit blijkt o.a. welke belangrijke rol het water altijd heeft gespeeld, van het jaar 1000 tot op heden.


De terrassen op de kade van Lobith vormen een uitnodigend plekje om even neer te strijken. De fietsroute is inmiddels om de kade heen verlegd, omdat er veel te veel e-bikes met een stevig tempo over de terrassen reden zonder rekening te houden met de bediening en de gasten. Het was er nu aangenaam rustig.


Van 30 naar 96 langs de Bijland en het sluisje bij de Oude Waal, dat op ons best indruk maakte. Je kunt de dijk naar beneden aflopen. Het schijnt dat de sluis nog steeds een functie vervult. Op de achtergrond van de foto, bovenaan de dijk is de schoorsteen van de grote steenfabriek zichtbaar.

De Bijland, jachthaven en grote recreatieweide



Bijlands Kanaal. Op de foto de fietspont naar Millingen aan de overzijde. 



Bij het sluisje heb ik nog een poosje over de dijk gezworven, omdat daar een rijkdom aan grassen en wilde bloemen was. Veel insecten dus en zelfs verschillende vlinders heb ik gevonden, zelfs een koninginnepage! Van hier (81) fietsten we terug naar Pannerden (89) en de camping (90). Nog wat foto's van de flora en fauna op de dijk om af te sluiten:








Geen opmerkingen: