maandag 26 juli 2021

Kamperen in De Heen aan de Steenbergse Vliet - Steenbergen (NB)

22 juni.  
Het westen van Noord-Brabant is ons niet vreemd. In 2015 hebben we een nacht in Steenbergen gelogeerd en kennisgemaakt met de Dintelse Gorzen. In 2016 hebben we gekampeerd in de omgeving van Oosterhout, vanwaar we allerlei uitstapjes hebben gemaakt, o.a. opnieuw naar  de Gorzen, maar ook naar de Biesbosch, verschillende historische stadjes en de Loonse en Drunense Duinen. We waren echter nog niet uitgekeken op dit deel van Brabant en hadden voor deze week een plaats gereserveerd op De Uitwijk in De Heen in het uiterste westen van Noord-Brabant. De Heen is echt een minidorp dat uit niet veel meer bestaat dan de Dorpsweg en de Heense Dijk. Het kampeerterrein ligt achter het aardige jachthaventje aan de Steenbergse Vliet, waar je in de ondergaande zon op een mooi regenboogbankje heerlijk kan wegdromen. 




Eetcafé 't Goeleven biedt een aardige kaart voor wie geen zin in koken heeft. Daarvoor kun je overigens ook terecht in het restaurant van de camping zelf. Op het pleintje achter dat restaurant bevindt zich het Bakhuys. In het gerestaureerde (oorspronkelijk 17e eeuwse) bakhuis met zijn houtgestookte oven kun je iedere laatste zaterdag van de maand een stapje terug doen in de tijd. Dan staan er een stel enthousiaste vrijwilligers met verstand van zaken zich in het zweet te werken om op traditionele wijze heerlijke broden te bakken, die meteen daarna warm en geurend worden verkocht. 







De eerste ronde is klaar. Het deeg voor de volgende ronde is ondertussen bereid en ligt lekker te rijzen in het warme bakhuis. De oven wordt schoongemaakt en weer opnieuw opgestookt, terwijl wij met de bakker meelopen naar de achterkant van de bakruimte en de oven, waar hij nog het een en ander laat zien en uitlegt. Erg leuk.




Dit kerkje aan de Dorpsweg dateert uit de 18e eeuw. Er tegenover herinnert een historisch ingericht pand aan de oude functie van dorpswinkel. Afgezien van de verswaren van de boerderijwinkel bij de camping, ben je hier tegenwoordig voor de dagelijkse boodschappen aangewezen op Steenbergen.


De Heen behoort met een aantal andere kleine dorpen tot de gemeente Steenbergen. Op de e-bike vanuit De Heen vonden wij de afstand geen enkel probleem (bij goed weer!). Steenbergen heeft best een levendig centrum met verschillende restaurants en leuke café's en een breed winkelareaal. Het meest opvallend vonden wij de grote Gummaruskerk, een ontwerp van architect Pierre Cuijpers. Altijd nieuwsgierig maakten wij gebruik van de gelegenheid om de kerk te bezichtigen en daarbij werden we door een van de aanwezige vrijwilligers getrakteerd op boeiende achtergrondinformatie en verhalen met tal van leuke details. In de kerk was tevens een aardige expositie van attributen en informatie over de geschiedenis van de streek rond Dinteloord en Steenbergen, inclusief De Heen. 



VVV De Brabantse Wal geeft veel informatie en folders uit van (thematische) fiets- en wandeltochten en van alles wat je daarbij kunt tegenkomen of opzoeken. Vanuit De Heen of Steenbergen kun je vele kanten op. Onze fiets- en wandeltochten beschrijven we in de volgende blogberichten.

Geen opmerkingen: