woensdag 14 juli 2021

Oude steenoven De Panoven in Zevenaar


We fietsten naar Zevenaar om wat noodzakelijke inkopen te doen, toen we toevallig en tot onze verrassing langs deze oude steenfabriek kwamen. Oude industriële gebouwen maken ons altijd wel nieuwsgierig, dus we gingen een kijkje nemen. Het aantrekkelijke terras en restaurant bleek te behoren tot de verblijf- en groepsactiviteiten, maar bij de receptie in een voormalige droogloods vonden wij een vriendelijke jongeman die ons wel toegang wilde verlenen tot het gebouw. Er was verder niemand en we mochten vrij rondkijken. 
De Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850. De website vertelt over de unieke zigzagoven, de laatste in West-Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden hier dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen gebakken. Daarna, tot 1983 voornamelijk nog baksteen voor de particuliere huizenmarkt. Nu wordt het geheel uit de inkomsten van het recreatieve buitengoed beheerd als industrieel erfgoed. 























We mochten ook naar boven over de loopbrug waarover o.a. kolen en turf naar de stookoven werden gekruid. Overal vonden we tekst en uitleg over het hele proces van klei-afzetting, kleiwinning tot en met het eindproduct, geïllustreerd met vele technische tekeningen en fotomaterialen. 

 

Onder het imposante dak en rond de schoorsteen vonden we Auco doseerpotjes voor kolen, klokken ofwel afsluiters en tal van werkmateriaal, waarmee voor mij een nieuwe wereld openging. Rob heeft wat meer technische kennis en die kon me hier en daar nog wat uitleggen. 
Weer buiten hebben we nog rondgelopen bij de droogschuren en na een dankwoord en donatie zijn we verder gegaan naar Zevenaar, blij dat we dit fraaie stuk erfgoed toevallig gevonden hadden. 














 

Geen opmerkingen: