zaterdag 29 oktober 2011

1 oktober: fietstocht in de duinen bij Bergen en Schoorl

Deze zaterdagavond hadden we een dinerafspraak in Fabbrica in Bergen en het was te mooi nazomerweer om daar niet een fietstochtje aan vooraf te laten gaan. De sportvelden aan de rand van het dorp bieden voldoende plaats en aangezien we toch altijd graag over de Groeneweg naar Bergen rijden, is het praktisch om daar de auto achter te laten. Vandaar is het mooi fietsen over het Paddenpad en de Voert naar de duinen. Het was heerlijk om hier weer even terug te zijn en de goede tijden van vroeger weer even tot leven te brengen.

Het was een beetje heiïg, maar de zon kwam er toch aardig door en een jas was volkomen overbodig.  
We fietsten door de duinen richting Schoorl, stevig trappen omhoog en je weer heerlijk uit laten rijden naar beneden, een zwoel windje door je haren. Laat alles even los en je voelt je weer het kind van vroeger.
Waar de Schoorlse duinen beginnen opende het donkere dennenbos zich plotseling in het licht van de open duinvallei. Actief wordt hier door de beheerders gewerkt aan een duinlandschap waar verstuiving weer kan plaatsvinden, mede ten bate van een gevarieerdere flora en fauna.
Een onverwachte en ongewenste ingreep in de natuur vormden vorig jaar de grote bosbranden in deze omgeving en daarvan zijn de trieste sporen nog terug te zien. Maar ook zie je her en der weer het jonge groen van nieuw opschot en jonge planten. De natuur herstelt zichzelf.



Dit werd een SuperPaddenstoelenDag! Bij de Berekuil gingen we linksaf en fietsten we langs het Kleine Ganzenveld. Daar op de helling langs het fietspad ontwaarden we een paar prachtige vliegenzwammen. Foto's nemen natuurlijk. En eenmaal afgestapt ontdekten we in de naastliggende holte van het duin, gelegen in de schaduw van de bomen, een verscheidenheid aan paddenstoelen.





Russula







Na een biertje op een terras in de laatste zonnestralen hebben we ons heerlijk laten verwennen in Fabbrica. Leuk vormgegeven restaurant, waar het goed toeven en lekker eten is.

Geen opmerkingen: