dinsdag 4 oktober 2011

vervolg van de tocht Saillans - Bourdeaux - Saou


Van de Col de Gourdon daalden we, genietend van de wijdse vergezichten, weer af naar boven de 30 graden. Wat vanaf deze hoogte een intens groene rivier leek (rechtsonder) bleken later de luzernevelden bij Saou te zijn. De winkels in Bourdeaux waren al gesloten toen we in het dal aankwamen en het plaatsje was erg stil, een beetje rommelig en viel ons een beetje tegen. Over de 538 door het dal van de Roubion naar Saou.

Saou is een goed verzorgd, mooi dorpje met een groot en gezellig terras in het centrum. Het riviertje stelt niet veel voor, maar bepaalt toch ook een stukje sfeer met z'n ruisende water en omzoomd door statige platanen die welkome schaduw boden op dit warme middaguur. De Mairie werd geflankeerd door links de Ecole de filles en jawel, rechts de jongensschool.

 















Of deze gevelstenen de dagelijkse praktijk nog weergeven, konden we in deze vakantietijd niet vaststellen.
Deze straat uit, sta je al aan de rand van het dorp bij de luzernevelden en het weggetje dat door het smalle dal van de Vèbre naar het Foret de Saou voert.




 
De vlinderstruiken en munt bij het riviertje (le Pertuis) trokken natuurlijk weer vlinders, zoals deze Koningspage en een (gehavende) gehakkelde Aurelia. Het riviertje werd gevoed door water van de berghelling. 
De vlinder hieronder heeft een zwart met witte bovenzijde, terwijl de onderkant van de vleugels roestbruin met wit is. Voor deze vlinder, die steeds de stenen als rustplaats opzocht, heb ik geen Nederlandse naam gevonden.

Nymphalidae Limenitidinae Limenitidini



We hebben hier een poosje op deze fantastische weide rondgezworven.



Een luzernevlinder en (te oordelen naar het blad) een salvia met zachtgeel en mooi dooraderde lipbloemen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo, u geeft aan geen nederlandse naam bij de zwartwitte vlinder gevonden te hebben, dit is een blauwe weerschijnvlinder. Toevallig heeft u hem gefotografeerd in het beekje waar wij de hele vakantie gezweommen hebben in 1999. Toen waren wij op bezoek in Dieulefit, en deze plek was een zeer geliefde zwemplek. Er zijn ook wilde katten en fossielen te zien.

groet S. Wierenga

Anoniem zei

Wat leuk dat u nog reageert en de Nederlandse naam van de vlinder heeft gemeld!! Ik ken die naam (inmiddels) wel, maar heb het indertijd niet kunnen vinden. Super! Dat van die wilde katten wist ik ook niet. Toch eens op letten als we hier nog eens komen. Prachtige omgeving, zeker de moeite waard! met groet, R&R