zondag 16 oktober 2011

Séguret (Vaucluse)

Omdat de zuidelijke Rhônestreek geen onbekend terrein voor ons is, was deze laatste vakantieweek niet bedoeld voor uitstapjes aan allerlei bezienswaardigheden, maar alleen om heerlijk nog te ontspannen en her en der nog wat wijn in te kopen. Daarvoor wilden we naar Rasteau en Sablet, met Séguret als extraatje, omdat het zo'n leuk dorpje is om even rond te slenteren.
Dan is bovendien in Sablet Hotel restaurant Les Abeilles met zijn door platanen overschaduwd terras een goede tussenstop voor een heerlijke lunch.


















Séguret is een versterkt stadje, hoog gelegen op de heuvel.
De oudste muren stammen uit de 14e eeuw. Aan deze beveiligde situatie dankt het dorp zijn naam:
het latijnse securitas werd in het Provencaals "Ségur".

Dit charmante winkel-restaurantje deed me denken aan de film Chocolat. Slaat nergens op, maar het zal de sfeer zijn. Een lekker kopje koffie bood meteen een mooi uitzicht over de vlakte beneden ons.
 





Smalle straatjes, stijl soms met trappen of juist onderdoorgangen, steunbogen, Provencaalse gevels, oude wasplaatsen en een mooie fontein, kunsthandels en leuke winkeltjes, een gezellig terras: Séguret is een rondwandeling zeker waard.

 



 In 1714 is de muur aan deze kant van het dorp gemaakt. De wasplaats is oorpronkelijk uit het begin van de 19e eeuw, de enorme platanen zijn anderhalve eeuw oud! Ook van hier een prachtig uitzicht over de omgeving.




 

Geen opmerkingen: