donderdag 13 oktober 2011

Tulette - Cairanne: Aux Rives d'Aigues

Op de meeste campings komen we niet meer dan één keer terug, maar Aux Rives d'Aigues (officieel behorend tot de gemeente Tulette) is daarop een uitzondering. Wij vinden de ligging in het zuiden/midden van Frankrijk, niet zo ver van de snelweg en middenin heel prettige wijnstreken, als gevolg waarvan de auto een stevige wegligging krijgt, gunstig op onze terugreis vanuit zuidelijker delen van La douce France. Maar het natuurlijke terrein, waar de plaatsen met losse hand zijn ingedeeld, omgeven door vele wijn- en inmiddels ook enkele olijfgaarden en anderzijds door de rivier, heeft al vanaf de eerste keer dat we hier kwamen, mijn volledige sympathie: ik kom hier erg graag.


Vanaf de Aigues heb je naar links uitzicht naar o.a. de Ventoux en naar rechts naar de heuvels en falaises van Cairanne. Aan landzijde is de camping omgeven door riet en ruige bossages en door wijngaarden.
De natuurlijke begroeiïng van de camping biedt ruimte aan velerlei vogels. Veel mussen, mezen en hele groepen staartmezen, maar tot onze verrassing zagen we op de tweede dag vlakbij onze kampeerplaats een drietal hoppen rondscharrelen. Toen ik iets te dichtbij kwam naar hun zin, dribbelden ze weer wat verder weg, maar een poosje later zaten ze toch weer op een ander plekje, leuk in het zicht om foto's te nemen.




Aan de rechterzijde van het kampeerterrein is een werkopslagplaats van de camping en daarachter kun je - er staan geen bordjes dat het niet mag ...... - een ruig terrein van bossages (meidoorn, brem, rozen, een enkele bramenstruik, grassen etc. en bomen als eik en berk) inlopen. Meer naar de rivierover is er veel riet en bamboe. Er "zitten" best veel verschillende vogels op bepaalde momenten van de dag, d.w.z. ze vliegen meestal weg als er iemand aankomt. Het betere sluipwerk is dus vereist.

een valkje kwam aanglijden en landde op een mooi uitzichtpunt in een dode boom

Op deze plaats ook zwarte roodstaarten 



 
Voor de entree van de camping  is sinds enkele jaren een olijfgaard. Daarnaast de wijngaarden. Daar zag ik eens een groep van wel 19 buizerds zweven.  Je ziet hier in de omgeving vaker roofvogels. Het exemplaar hieronder op de foto lijkt me ook een buizerd, (dwarse strepen) alleen met een licht verenkleed. Buizerds hebben zoveel verschillende kleuren in hun verenkleed, dat dat het lastig maakt en roofvogels (juveniel, volwassen mannetje, vrouwtje) vind ik sowie so moeilijk te definieren. Alsof zangvogels gemakkelijker zijn....! Welnu het roodborstje in ieder geval wel en de roodstaart roept ook niet veel twijfel op. De bonte vliegenvanger met zijn beweeglijke gedrag, wil ik ook nog wel benoemen. Een veel geziene gast in de bossen rond de camping.  








Geen opmerkingen: