dinsdag 4 oktober 2011

Jean-Claude Raspail: Clairette de Die en meer van dat heerlijke vocht


We waren in het land van Clairette de Die en campingeigenaar Don organiseerde wekelijks een bezoek aan de wijnmakerij van Jean-Claude Raispail. Als geïnteresseerde wijnliefhebbers lieten we dit niet aan onze neus voorbijgaan. Dit familiebedrijf kan al lange tijd (ik meen me te herinneren 10 jaar) het predicaat biologisch aan zijn wijnen meegeven. Er wordt hier met grote zorg, kieskeurig en op traditionele wijze wijn gemaakt en dat vertaalt zich dan ook in frisse, sprankelende of heerlijk volle, evenwichtige wijnen.
De Clairette Tradition wordt volgens de champagnemethode gemaakt. Jean-Claude demonstreerde hoe de flessen daarvoor dagelijks gedraaid moesten worden. Maar dat was meer voor de show, ook hier hebben ze daar tegenwoordig machines voor.



Een demonstratie van hoe dat dan verder met die ijsprop gaat en de rest van het procédé tot en met het etiketteren volgde. Daarna mochten we onze zintuigen loslaten op de niet zuinig geschonken glaasjes. En dat nog voor het middaguur! Deze zeer sympathieke Raspail maakt heerlijke wijnen en we zijn dan ook niet met lege handen weggegaan.






Na de koelte van de cave was het met temperaturen tot ruim 35 graden 's middags goed toeven aan en in de rivier. Op verschillende plaatsen was genoeg water om daarin verkoeling te kunnen vinden. Ook kwamen er regelmatig kano's langs, waarvoor nog voldoende water was om lekker door te kunnen varen.
In het bos tussen het water en de camping bleken eekhoorntjes te zitten.




Geen opmerkingen: