vrijdag 27 september 2019

Nazomeren in Voorst (Gld)

De temperaturen overschreden de dagtekening van 28 augustus, toen wij naar Voorst vertrokken voor een nazomervakantie. Voorst ligt in het IJsselland, niet ver van Deventer en Zutphen enerzijds, Apeldoorn en de Veluwe anderzijds.
Dankzij het (overwegend) mooie weer, de vele mogelijkheden in deze omgeving en last but not least onze fijne kampeerplek zijn we maar liefst 2,5 week gebleven - erg lang voor ons doen!
De Haverkamp is een natuurkampeerterrein in het buitengebied ten westen van Voorst temidden van gras- en akkerlanden.
Het terrein achter de mooie boerderij De Haverkamp is omringd door bomensingels en bloemenranden. De  kruidenborders met een weelde aan blauwe lupinen hadden weliswaar aan schoonheid ingeboet aan het eind van de zomer, maar vormden een soortenrijke buffer met nog steeds voldoende bloeiende bloemen om vlinders, libellen en vele andere insecten te lokken. Het terrein biedt veel ruimte en is met een grote variëteit aan bomen en struiken natuurlijk ingericht. Mussen, mezen en roodborstjes waren alom aanwezig, maar ook spechten, putters, de fitis en andere fluiters lieten zich horen. Eikeltjes en hazelnoten plopten voortdurend op en rond de caravan. De appel- peren- en pruimenbomen op het tentenveld lieten hun overrijpe vruchten op het gras vallen, waar ze vlinders en insecten tot voedsel dienden. Van het kruidentuintje bij de receptie mocht je naar behoefte wat plukken en voor wie meer wilde, waren er allerhande heerlijke streekproducten, verse eieren en boerenijs voor een redelijke prijs te koop. De website van de Haverkamp geeft een goed beeld en zegt niets teveel. Gerard is van 's morgens vroeg tot 's avonds - dikwijls laat - een uitermate vriendelijke en vrolijke gastheer, die de boel vlot en goed bestiert.
Wij hadden een heerlijk plekje waar we iedere morgen knipperend tegen het zonlicht buiten aan ons ontbijtje zaten. De poelen, de bloeiende bermen, het bos, het uitzicht over de omliggende landerijen, waar buizerds en ooievaars zich vaak laten zien en horen, vele andere vogels en de biggen dragen allemaal bij aan de kampeerbeleving, waarbij de natuur en de rust voorop staat. Wij hebben ervan genoten!












 





















Vanaf de camping fiets je over landweggetjes in 10 minuten naar Voorst. Een supermarkt, wat vers-winkeliers en een naburige boerderijwinkel voorzien in alle behoeften.  Het meest opmerkelijke in het dorp vonden wij molen De Zwaan, waar we van en naar het dorp steeds langs fietsten. Op een zaterdag, toen de wieken draaiden en er vrijwilligers waren om wat meer over de molen te vertellen, zijn we even op bezoek geweest. Omdat er zware wind en onweersbuien dreigden, werden de wieken stil gezet en in de juiste stand voor de bliksemafleider geplaatst. Wij waren net op tijd terug op de camping toen de bui losbarstte - krachtig maar kort en zonder onweer ondanks de donkere luchten.


 
We hebben in deze twee weken mooie fietstochten gemaakt over de dijken en door de landerijen, bos-  en heidegebieden van het IJssellandschap rond Voorst, naar Gorssel en naar Bronkhorst, maar ook naar de Veluwse Loenermark en op de Hoge Veluwe met het Kröller-Müller Museum.
De Hanzesteden Deventer, Zutphen en Doesburg met hun rijke verleden vormden een aardige afwisseling op alle natuurbeleving. 


Geen opmerkingen: