zondag 13 oktober 2019

Fraai fietsen en wandelen: Beekbergerwoud en de Beekberger beek






Op een van onze fietstochten zijn we vanaf de camping via het Appense Bos (31) naar de recreatieplas Bussloo gereden. Door de week was het hier rustig, maar op mooie zomerdagen kan het in het weekend druk zijn. Het is een uitgestrekt recreatiegebied met tal van strandjes en zonne-/ speelweides en bijbehorende voorzieningen. Wij fietsten evenwel voort door de bossen richting Klarenbeek; het laatste stuk langs de Hoofdweg was niet zo bijzonder, maar na het dorp (75) doken we het boerenland weer in. De Elsbosweg vormde ter linkerzijde de grens van het Beekbergerwoud, ooit het laatste oerbos van Nederland, nu een "nieuw oerbos in ontwikkeling" volgens een informatiebord van Natuurmonumenten. Een contradictio in terminis, lijkt me, maar het is wel een ruig moeras- en grasland gebied, waar je een mooie wandeling kunt maken.








 

Aan het eind van de vlonder leidt het pad naar een kruising waar een uitkijktoren te vinden is. De weerschijnvlinder wordt in deze omgeving wel eens waargenomen, maar in ieder geval niet door ons. Wel hebben we op twee verschillende plaatsen landkaartjes gezien. De voorjaarsgeneratie van deze vlinder heeft een zwartgevlekte oranjebruine bovenzijde, de zomervlinders hebben een overwegend zwarte bovenkant. Aan de onderzijde van de vleugels danken zij hun naam.



 


Eenmaal uit het natte bos kwamen we weer in de zonnige graslanden en stapten we rond in een project waarbij getracht wordt de bloemenrijkdom van weleer terug te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor vlinders, insecten en andere kleine dieren. Wij zagen veel witjes, verschillende kleine vuurvlinders en veel andere gevleugelde insecten.



 

Na onze wandeling fietsten we verder richting Lieren (94), om het Beekergerwoud heen en van knooppunt 91 naar 76 langs de Beekbergse beek: een rustig en lommerrijk fietspad langs deze mooie beek.




Een fraaie verscholen vijver, we verruilden de beek voor de Loenensche Hooilanden en tenslotte de meer bekende omgeving bij Voorst. Cultuurlandschap en oerbossen: wij hebben ervan genoten!




Geen opmerkingen: