Wij prijzen ons gelukkig met onze tuin: je hoeft niet altijd op stap om van het mooie weer en plantjes en beestjes te genieten. Tijdens de warme droge weken in augustus en september vulde ik steeds wat schotels met water voor de vogels. Er zijn hier altijd veel mussen en ook dit jaar weer een heleboel jonkies, dus dat werd nogal eens een vrolijke badderboel. Mezen kwamen af en toe een kijkje nemen, maar mengden zich er niet in. Er scharrelen in onze buurt ook wel egels rond, maar ik heb ze nog niet gezien, ondanks deze verleidelijke waterbakken.
Bij mooi weer eten we vaak buiten en we hoeven onze hielen niet te lichten, voor de opruimdienst al in actie komt, zowel onder als op de buitentafel.
Het schuine dakje van het vogelhuisje is voor sommige musjes ook een geliefd plekje om plat op de buik even lekker in het zonnetje te zitten, de pluizenbollen van de vroege clematis binnen snavelbereik. Gemakkelijker kunnen we het niet maken!
De dagen zomeren nog, maar je kunt merken dat de herfst nadert, want als de zon ondergaat, wordt het vochtig. Op een vroege, stille, al zonnige zondagmorgen, is het dan zo heerlijk en mooi in de tuin.
Overal nog dauw, langzaam oplossend in de warmer wordende zon.
We hebben nog veel bloeiende planten in de tuin, zoals bijvoorbeeld deze laatbloeiende clematis. Voedselbronnen voor massa's insecten. Het gonsde en zoemde dan ook dat het een lieve lust was. Veel bijen, vliegen, hommels en verschillende soorten zweefvliegen. Die zie je gemakkelijk voor wespen aan, maar zijn dat dus niet. Deze zomer hebben we trouwens over het algemeen weinig wespen gezien, laat staan overlast ervan ondervonden.
De clematis trok ook veel vliegen aan, verschillende soorten en daar ben ik niet zo gek op, maar zo groengoud fluoriscerend in de zon..... Alles heeft zijn eigen nut en schoonheid, zullen we maar zeggen.
Deze Polygonum bloeit langdurig en tot laat in de zomer en is ook een heel dankbare insectenplant!
Maar overal dreigt gevaar, ook voor bijtjes en andere kleine gevleugelden.
Deze kruisspin had het web strategisch gesponnen bij de polygonum en wachtte geduldig in het midden van haar web. Al snel was het raak aan de rand van het web. Ze was er als de kippen bij en had de prooi in een mum van tijd ingekapseld en even opzij gezet, totdat ze later aan haar hapje toe was.
Even in de provisie en later...lunchtijd!
Slakken zijn niet mijn favorieten in de tuin, maar een zekere schoonheid en elegantie kun je zo'n huisjesslakje toch niet ontzeggen.
Over schoonheid gesproken: japanse anemonen, parels in de herfstuin!
September zou ook enkele stevige regenperiodes krijgen, maar toch overheerst bij mij het zomergevoel door de nog vele zonne-uren en -dagen. Lekkere temperaturen en nog veel bloeiende planten, ook aan het eind van de maand. Daardoor zijn er ook nog steeds vlinders en niet alleen koolwitjes, maar ook andere zoals bijvoorbeeld deze gehakkelde aurelia (C-vlinder) en gisteren nog een bont zandoogje, geen alledaagse bezoeker van onze tuinen.
Kijk, ook de heggenmusjes zijn weer terug van een poosje weggeweest. En zo is het een gezellige bedoening in onze tuin, zolang de buurtpoezen maar wegblijven en ook de sperwers. Die laatsten willen hier ook nog wel eens op jacht gaan en niet alleen in de winter, want kort geleden zag ik er een uit onze "veilige" tuinstruik wegvliegen toen ik van mijn werk thuiskwam!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten