woensdag 4 september 2013

Languedoc, land van garrigues en wijngaarden

Van St. Chinian via Cessenon-s-Orb en Murviel-lès-Béziers rijden naar Ch. Grézan, gemeente Laurens, is een aardig ritje. Château Grézan is een eind 10e eeuwse "folie" volgens de eigen website, tamelijk indrukwekkend met al z'n dikke muren, kantelen en torens temidden van wijngaarden en tuinen. Als je je door die uiterlijke poeha niet laat afschrikken, kun je rijdend door een haag van kleurige oleanders onder de toegangspoort door de binnenplaats bereiken en de wijnen van dit château proeven in de cave.

Je wordt er vriendelijk en zonder enige dikdoenerij ontvangen en men is zonder meer bereid je kennis te laten maken met hun wijnen. Wij zijn nogal gecharmeerd van hun rosé (lekker met dit warme weer!!) en rode wijnen en we zijn er weer niet met lege handen vertrokken.
Faugères is een oud en aardig plaatsje, naamgever aan erg prettige Languedoc-wijnen.




Van Faugères rijdend door de heuvels naar gehuchten als Caussiniojouls, Cabrerolles, Lenthéric en St. Nazaire-de-Ladarez kun je genieten van de garrigues, genoemd naar de eikenboom die het landschap domineert, verrijkt door tijm, zonneroosje en vele andere bloemen en kruiden. De geuren vind je terug in de wijnen die van hier komen. Hoewel we die zeer kunnen waarderen, had ik wel de indruk dat de wijngaarden langzaamaan verder oprukken en de plaats innemen van de natuurlijke vegetatie en dat baart dan toch ook enige zorg, want dit is echt een heerlijk land zoals het is.

Nauw verwant met citroenvlinder, maar mannetjes hebben een grote oranje vlek aan de bovenzijde van de voorvleugels: "Gonepteryx Cleopatra"



Het was niet zo eenvoudig om de vlinder hierboven met opengeklapte vleugels te fotograferen, toch een beetje gelukt. Doet het meeste denken aan Oranje zandoogje, maar de tekening op de bovenvleugel kan ik daarmee niet echt in overeenstemming brengen. Misschien een zuidelijke variant? Ik ben er nog niet uit.


Koolwitjes, Blauwtjes, Bruin blauwtjes en (boven en onder) Bruine eikenpages, ook Koningspages dwarrelden ons aan alle kanten om de oren. Oranje Luzernevlinders vind ik vanwege hun kleur erg mooi.




Tot slot op het erf van Château Hautes Fabrègues: een prachtige opvallend blauwe boktor: de Alpenbok.

Geen opmerkingen: