dinsdag 1 oktober 2013

Rondje op de fiets door de Ronde Hoep

 8 september was zo'n zondag dat het weer alle kanten op kon. Maar voor de middag waren de vooruitzichten redelijk goed dus wij waagden het erop: op de fiets een rondje Ronde Hoep. Voorbij de Stokkelaarsbrug losten de dreigende wolkenluchten hun belofte magertjes in met wat lichte regen, maar eenmaal bij het gemaal en de polder bij Botshol brak de zon uitbundig door de wolken. We hebben de fiets bij de boerderij geparkeerd en nog een stukje rond het water gewandeld.


Er fladderden nog heel wat vlinders rond, voornamelijk koolwitjes en klein geaderd witje. Ook zagen we een mooi gamma-uiltje. 

 

Het was rustig op de plas. De eenden waren verreweg in de meerderheid, er waren heel veel wintertalingen. Hier en daar stonden kemphanen te rusten, wat pleviertjes scharrelden rond. Een watersnip vloog op. Bovenop een bos wilgenroosjes zat alert een paapje. De foto's zijn goed voor herkenning, maar niet echt mooi.


De laatste keren dat ik hier kwam, was er steeds een groep van zo'n twintig lepelaars. Het lijkt wel of ze hier hun vaste stek gevonden hebben.

 
Met de rust was het gedaan toen een sperwer de plas onveilig kwam maken. In een wolk vlogen alle plevieren op om een stukje verderop weer eensgezind neer te strijken. Een torenvalkje vormde voor hen geen bedreiging.


Terug op de fiets om de ronde naar Ouderkerk te voltooien. In de verte de kerktoren van Nes. Dichterbij vloog boven het weiland een bruine kiekendief, een stukje verderop fourageerden twee wulpen. Ook die foto's laat ik hier achterwege.


Maar de snelweg kon nog een verrassend plaatje opleveren.


Geen opmerkingen: