maandag 16 september 2013

Gorges de la Buèges

Vanuit Brissac kun je via de D108 en D1 St. Jean-de-Buèges bereiken. Tot St. André-de-Buèges is het een mooie route door de heuvels; vandaar rijdt je door een brede vallei, waar landbouw wordt bedreven, vooral in de vorm van wijngaarden en olijfbomen. St. Jean-de-Buèges is een heel rustig en authentiek dorpje, waar de bakkersauto nog het dagelijks verse brood en gebak komt brengen, hoewel nu het erg nieuw uitziende streekinformatie/winkel/restaurant aan het begin van het dorp ook verse stokbroden heeft. De Buèges stroomt als een bescheiden riviertje dwars door het dorp, dat gedomineerd wordt door het kasteel van Baulx en de Roc Tras Castel. Ons oorspronkelijke doel was een wandeling door of langs de gorges, maar daarvoor moesten we flink klimmen naar de rots, zodat we uiteindelijk de andere kant van het dorp zijn uitgelopen voor een wat eenvoudiger voetverzetje door het dal van Buèges.





Met de bouw van de uitkijktoren van het kasteel is al in de 12e eeuw begonnen, in de daaropvolgende twee eeuwen heeft het kasteel zich tot een waar fort ontwikkeld. Nu is er - geloof ik - o.a. een B&B.



koninginnepage
 



Het was al behoorlijk warm, maar langs het water en in de schaduw was het aangenaam lopen, zo rond een uur of half elf.

 



kleine ijsvogelvlinder

 Terug in het dorp stond de zon hoog aan de hemel en dan snap je weer waarom al die straatjes zo smal zijn.






Ook de enorme oude platanen zijn een welkome bron van schaduw en soms geeft dat felle middaglicht ook wel een bijzonder effect.


Terug onderweg zag ik bij een klein stroompje twee Keizersmantels, prachtige vlinders. We waren al bijna weer bij Brissac, toen een slangenarend vlak voor ons van de hoge heuvels langs de weg kwam aanzeilen en hij was zo vriendelijk om, weliswaar ietsje hoger, nog wat rond te blijven cirkelen voor de foto's. Een mooie belevenis aan het eind van ons tochtje.




Geen opmerkingen: