maandag 16 mei 2011

Woensdag 4 mei: Uffelter Binnenveld en Steenwijk





Voor vandaag stond er wat instabiel weer met enkele buien op het programma en dat leken ons mooie weersomstandigheden om een uitstapje naar Steenwijk te maken. We waren die ochtend echter vroeg op en daarom was er tijd genoeg om na het ontbijt eerst een rondje bos te doen. Het paadje was inmiddels bekend en ook de plaatsen op een bepaald stuk waar de Grote bonte specht zich vaak ophield. Medekampeerders hadden zijn nest gevonden, maar ik heb het niet kunnen ontdekken, omdat we de specht zelf wel regelmatig hoorden en soms ook zagen, maar steeds heel kort en hij was lastig te volgen tussen het gebladerte.
Boven het open veld dreigden donkere luchten, terwijl de zon nog met het groen van de bomen speelde.

Een valkje stond hoog in de lucht te bidden.


Bij het ven gekomen, vloog een steltloper op. Ook op eerdere dagen was dit wel gebeurd, maar dit is de enige foto die ik heb kunnen maken en ik weet (nog) niet met welke soort we hier te maken hebben. Na deze keer heb ik hem helaas niet meer gezien.
Dit keer had ook een nijlgans een tussenlanding in het ven gemaakt. Verder kwamen we weer vinken, bonte vliegenvangers en boompiepers tegen, evenals het bonte zandoogje.
Tijd voor een kop koffie en een ritje naar Steenwijk.

Ergens had ik gelezen dat er nog veel Jugendstil in Steenwijk te vinden zou zijn. Maar als er al van een oud centrum sprake is geweest, was dat nu grotendeels achter kunststof kleurengevels verdwenen. De smakeloosheid en eentonigheid van de ABC-winkels voerden ook in Steenwijk de boventoon. Een enkel pand, een paar geglazuurde gevelstenen vielen nog op, maar daarmee was het gedaan.
Deze deuren met paardenkoppen maken deel uit van de voorzijde van een diep en hoog pand, dat ooit paardenkoetsen (en wellicht ook de paarden zelf??) heeft geherbergd. Het complex is echter al behoorlijk aan verval onderhevig en men schijnt wel plannen te hebben voor renovatie, maar het benodigde kapitaal is nog niet bij elkaar en een economisch zinvolle herbestemming ook nog niet gevonden.
 Misschien hadden we nog wat verder moeten zoeken naar restanten van deze bouwstijl, maar op het centrale plein lokte de lunchspecial van de Rechter van Steenwijk . Leuke tent waar we van een prima lunch en een lekker glaasje wijn hebben genoten.

Toch zal Steenwijk een blijvend positief gevoel bij ons opwekken en wel door de wijnwinkel van Eleveld, waar behalve wijn ook espresso-apparatuur, koffie, thee en andere specialiteiten worden verkocht. Pure gastvrijheid en verwennerij wat Bert en Ginette Eleveld je hier bieden, gecombineerd met een uitstekende wijnkeuze en prima wijnadvies. Ervaar het zelf!
Na dit Drents-Franse warme onthaal zijn we met een omweggetje naar de camping teruggegaan. Verse asperges met een zalmfilet kun je ook op de camping gemakkelijk klaarmaken en met een proefje van een witte wijn van Eleveld, was dat geen slecht besluit van de dag! Een avondwandeling bij ondergaande zon maakte de dag compleet.

   Een geelgors in laatste zonnestralen.
                                                            


Meer dan een spat regen hebben we trouwens niet gehad, het was nu helder en er werd een koude nacht voorspeld. De temperatuur zou inderdaad tot rond het vriespunt dalen en onze extra fleecedekens kwamen goed van pas!

Geen opmerkingen: