zondag 15 mei 2011

Fietstocht Holtingerzand en Uffelterveen: Booysveen

Tijd voor een fietstocht in de omgeving. Vanaf de camping de weg uitrijden en dan richting Havelte.
Eenmaal voorbij de Havelter Golfclub fietsten we via de Kolonieweg en vervolgens naar het Oosterzand.


Deze Vlaamse Gaai gaf zich op een beschut plekje langs de weg met gespreide vogels en open bek wat rust. Hij had het blijkbaar warm. Het was dan ook heerlijk weer, waarbij ook wij aan een trui voldoende hadden.
Drente fietsprovincie. Dit soort paden is leuk fietsen - ver van autoverkeer, en op deze dag heel rustig.
Daarna hebben we een enigszins golvend schelpenpad dwars over de heidevelden gevolgd totdat we bij twee vennen kwamen. Rechts een klein ven waar we ook de Schotse hooglanders aan de grens van hun graasgebied ontmoetten.


 

Een prachtig plekje met een grote verscheidenheid aan planten, waaronder veenpluis. Kikkers lieten zich regelmatig horen en er waren heel veel libellen, vooral de Viervlek libelle.

















Het bos was hier niet zo dicht, waardoor ook vogels gemakkelijker te vinden waren. Zoals de Bonte Vliegenvanger. Deze vogel hebben we gedurende ons verblijf overal en veelvuldig gehoord en gezien.
Deze witte vlinder is waarschijnlijk een nachtvlinder, maar dat moet ik nog maar eens goed uitzoeken.

Over het wildrooster opende zich ter rechterzijde het Booysveen, prachtig en mooi in de middagzon, waardoor alle verschillende groentinten een extra glansje kregen.
 

We dachten dat we eromheen konden wandelen, maar dat bleek niet het geval. We konden echter niet nalaten het aanliggende weiland in te stappen en ook ons eigen vaste patroon. Terwijl ik meer de details van flora en fauna zocht, vond Rob de juiste positie om de prachtige Hollandse wolkenlucht vast te leggen.

 


 





 





















Toen we terugliepen naar onze fiets viel me de blauwe berm vol bosviooltjes op. Dit is de enige plek waar ik ze heb gezien.
De Grote witte muur daarentegen lichtte overal waar we kwamen in bermen en weiden op.

Geen opmerkingen: