zondag 15 juni 2014

Verrassingsweekend in een boomhut in de Ardennen


Het weekend van 16 t/m 18 mei waren we in Limburg ontboden voor een verrasssingsweekend. We moesten wandelkleding en -schoenen en droge kleding meenemen, dus dat beloofde wat....Een verrassing werd het! Na een heerlijke ontvangst werden we met de Tomtom op pad gestuurd naar -nooit-van-gehoord-Ronzon in de Belgische Ardennnen.

Ronzon bleek niet zo ver van Roche-en-Ardenne te liggen, maar dan wel veel rustiger. Roche hebben we gelaten voor wat het is, we hebben genoten van de rust in Ronzon en omgeving. 

Bij het kasteel rechtsaf, bereikten we ons einddoel: Les cabanes dans l'arbre. Onze gastheer stond ons al op te wachten. De auto konden we beneden laten staan en daar waren ook onze douche en toilet. Voor vervoer naar ons rustieke logement mochten we dit keer in zijn jeep stappen. Jean-Pierre reed ons door zijn glooiende weiden, waar stoere runderen, paarden en makke ezels, lama's en schapen hun domein hebben , langs de eerste naar de tweede boomhut op de achterste weide. Een eind gaans en een aardige wandeling naar en vooral van de de douche, maar wat een ruimte en rust!



Onze gastheer liet ons zien waar we alles konden vinden en vertrok met zijn jeep. Het is echt heel leuk, maar wel heel erg basic. In tegenstelling tot de andere hut (hebben we begrepen) was er in onze "Cabane du pêcheur" geen electriciteit, dus ook geen koelkast en geen mogelijkheid om telefoon of wat dan ook op te laden of te gebruiken. Een eenvoudig kooktoestelletje en aanrechtje, waar je water uit de tank met de voetpomp kon oppompen, maakt een ontbijtje en kopje koffie of thee mogelijk, maar om te koken is het niet echt geschikt. Dat waren we toch niet van plan, dus geen probleem en als doorgewinterde kampeerders zouden we het hier wel redden. Op "de begane grond" bevond zich het zg. "droge" toilet. Het droge slaat op de houtsnippers i.p.v. water. Voor de avonturiers die dit lezen: ontdek het zelf. Het is schoon en het sanitair van beneden is wel met water-flush.



Het meegekregen picknickmandje was goud waard, zowel voor borrel als ontbijt.
We hadden een koeltas met vriesblokken bij ons en de nachten waren fris. Zo hebben we alles koel en vers kunnen houden.


Op de houtblokken in het zonnetje bij de tipi hebben we van een fles wijn en allerlei heerlijkheden genoten.
Het was meer dan voldoende om niet meer uit eten te hoeven en vroeg ons romantisch slaapverblijf op te zoeken. Veel licht om te lezen hadden we immers ook niet. Dus op naar de 3e etage, zullen we maar zeggen, want je moet er een stevig maar smal trappetje tussen de stoere takken van de eikenboom voor opklimmen.




Keurig kamertje, maar oei, het bed! Worden we toch te oud en krakkemikkig voor dit soort avonturen?Maar wie niet sterk is moet slim zijn. We hebben de matras van de bedbank in de kamer omhoog gesjouwd en er bovenop gelegd en zo twee nachten toch aardig comfortabel en lekker kunnen slapen. En als je dan 's morgen vroeg wakker wordt bij de eerste zonnestralen over de heuvelrug en de dauw nog         over het veld (het raam heeft geen gordijnen), wat wil je dan nog meer? Ik hoopte stiekem reeën te zien,       maar die vlieger ging niet op. Eenmaal op de veranda ontwaarden we echter de runderen in de schaduw       van de bomen, ook nog loom van de nacht. En dat is ook mooi.




Is dit leuk of is dit leuk?!! En als er dan ineens een gekraagde roodstaart vlakbij in de boom komt zitten, wordt het alleen nog maar leuker. Helaas geen telelens bij de hand, maar zo dichtbij hoeft dat niet eens.


Zoals gezegd: voor de douche moesten we de weiden door en de helling af (en terug weer op!), maar we hebben ontzettend geboft met mooi weer, dus dat was goed te doen en onderweg groetten we paard, koe en ezel. Het heeft allemaal zo z'n charme. Even op Rob wachtend voor de douche, hoorde ik een keer veel gepiep in de grote bomen in de kasteeltuin aan de andere kant van de straat. Even wachten en goed kijken: het wemelde er van de goudhaantjes! Met kleintjes. De enige keer dat ik ze er gehoord en gezien heb, je moet het moment altijd net treffen.



Er schijnen hier veel soorten vlinders voor te komen, maar behalve de argusvlinder als regelmatige passant en de gebruikelijke witjes heb ik geen andere vlindersoorten kunnen ontdekken in onze weiden. En ook tijdens onze wandelingen hebben we op vlindergebied niets bijzonders ontdekt.
Rond ons verblijf waren wel veel vogels zoals mezen, merels en zwartkoppen, maar ook verschillende vinkensoorten. Zo ontdekte ik op een vroege ochtend niet alleen kneu's, maar ook appelvinken. Hoog in de boom en te ver voor fraaie foto's, maar voor het eerst dat ik deze heb gezien en ze zijn prachtig!
Pimpelmeesjes kwamen naar de meidoorns aan de rand van de weide om te fourageren. Kunstig vliegwerk en ik heb bekken vol rupsjes gezien (daar gaan de vlinders!)











Het dorpje Ronzon stelt niet veel voor, maar er zijn verschillende winkels en een goede supermarkt. Ook
kun je vanaf de camping naar een warme bakker verderop lopen.
Voor de onze wandeling in de omgeving, het Arboretum en de Ourthe: mooi! zie onze volgende blogberichten!
Kortom: alle voorwaarden voor een prettig verblijf aanwezig, als je je zinnen eens wilt verzetten en het niet erg vindt om je comfort thuis te laten. Persoonlijk vonden wij het mooie weer wel bijzonder tot het succes bijdragen!


Geen opmerkingen: