dinsdag 3 juni 2014

Eijsder Beemden: lage natte waternimfen en hoge droge zangers


Nou ja, waternimfen is niet het eerste woord dat bij me opkomt als ik grauwe ganzen zie, maar vooruit. In en om de grote plas waren meestal wel wat grauwe ganzen te vinden en soms ook enkele Canades ganzen. Eén keer hebben we een tureluur gezien en scholeksters zijn er ook wel, maar verder hebben we geen steltlopers waargenomen.

Dit exemplaar bracht me even in verwarring, het leek wel een kruising tussen een grauwe en Canadese gans, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het een juveniele Canadese is. De jongere donzige broedresultaten hebben we in familieverband eveneens gezien. Bij het Oostereiland kwam het clubje aangezwommen, verdrong rustig maar uiterst gedecideerd een reiger van zijn visstek om na gedane zaken meteen weer vrolijk weg te zwemmen. Aardig? Mmmm, nee, maar pa en ma waren wel zorgzaam voor hun kroost.




Ook voor onze kampeerplaats kwamen regelmatig - vooral aan het begin van de avond - Canadese ganzenfamilies in groepsverband voorbij gezwommen. Grappig om te zien hoe de ouders met vooruitgestoken nek en de kop plat op het water de jongen in het gareel houden.




Overal in dit gebied hebben we veel futen gezien. Paartjes maakten elkaar regelmatig nog het hof - om hun relatie kracht bij te zetten of als aanloopje naar de paring? - terwijl er ook druk aan het nest werd gewerkt, zoals hier op enige afstand van de dam bij het Oostereiland. Beetje ver voor echt mooie foto's, maar het was wel leuk om ze een poosje te observeren. In het ondiepe nest meen ik al het streepje wit van een ei te zien.


takken aanslepen, bouwmateriaal opduiken, plantenresten, bouwen en plamuren


Een dag later zag het nest er al een stuk steviger uit met veel meer taken en was er toch duidelijk één ei te zien. Misschien lagen er dieper meer eieren, futen leggen gewoonlijk 4 tot 5 eieren. Het bouwen ging verder met stengels en bladmateriaal, totdat ze het tijd vonden om te gaan broeden.



Nog even een inspectie...wat verschuiven, dan breed maken en zitten.....

...nee, nog niet, eerst nog een kleine herschikking....

....zo beter, nu dan.....nog een beetje schudden, draaien en ja..

... zo is het goed. Broeden en ondertussen verder bouwen.

Een tafeleend mannetje poetste zijn veren en plensde er lekker op los

Een meerkoet tussen de waterranonkels in een mooie kleine poel, waar ik hoopte kikkers of andere amfibieën aan te treffen. Tevergeefs. De enige kikker die ik langs de waterkant heb gezien was in de laatste plas richting Eijsden.









Ook daar lag een schildpad doodgemoedereerd te zonnen, terwijl een reiger hogerop van het uitzicht stond te genieten.


Op de kop van het Oostereiland vinden zwanen het blijkbaar fijn. Een koppeltje voerde een dansje uit en het is wel duidelijk wie het mannetje zal zijn. Daarna zwommen de dieren dichterbij tot aan de oever om daar, nagenoeg aan mijn voeten, te foerageren. Zo mooi, dat ik maar een hele serie ervan plaats.



                                                                        imponeren
                                                                            Macho











Verderop bij de dam tussen de eilanden ontdekte ik een jonge kwikstaart, die ik heel voorzichtig vrij dicht kon naderen. Even later vloog hij naar de overkant van het water om zijn kostje op te halen.




In de Eijsder Beemden kun je in de verschillende jaargetijden vele soorten vogels aantreffen. Tjiftjaf, fitis, veel zwartkoppen, grasmussen, sijzen, een boomkruiper, bonte specht, koekoek en een torenvalk hebben we gezien en gehoord, naast het gewone volk als pimpel- en koolmezen, vinken en mussen. Er werd heel wat afgevlogen en gefloten.
Ze lieten zich echter lastig fotograferen in al hun bedrijvigheid en tussen takken en gebladerte.






Geen opmerkingen: