Sinds 1994 vormen de Eijsder Beemden een langgerekt natuurgebied langs de oostoever van de Maas ten noorden van Eijsden. Vrijwel het hele gebied bestaat uit door grind- en zandwinning vergraven en deels weer (met klei) aangevulde oeverlanden. Uitzondering vormen de hogere delen met grasland en oude hoogstam-boomgaarden langs de Trichterweg. In het centrale deel (bij de hoofdingang bij de Kasteellaan) zijn een aantal plassen aangelegd. Het noordelijker Oostereiland, waar wij vanaf de camping op uitkeken, is kunstmatig en door dammen met andere gronden verbonden, het lijkt daardoor een schiereiland. Toen we hier afgelopen winter waren, was het een grote baggerbende en een kaalslag, omdat er heel veel bomen en struiken werden gekapt. Inmiddels weten we dat het hoort bij het waterbeheer omdat teveel begroeiïng in de stroombanen van de Maas de afvoer bij hoogwater belemmert. Dat staat een passend natuurbeheer niet in de weg, maar nu oogde de kop van het Oostereiland nog steeds erg kaal.
Het gebied wordt sinds 1994 beheerd door het Limburgs Landschap op een wijze waarin zoveel mogelijk aan de natuur wordt overgelaten. Sindsdien hebben de Eijsder Beemden zich ontwikkeld tot een soortenrijk natuurterrein, waar veel planten en dieren zich thuis voelen. Als natuurliefhebber mag je overal rondstruinen, ook buiten de paden. Dat is leuk, want vooral op zoek naar vlinders en insecten valt er dan veel te ontdekken.
Een kudde Konikspaarden en een kudde Galloways grazen vrij rond en houden de grassen kort. Waar de grazers weinig komen, vind je ruigte en bebossing. Zo dragen zij bij aan een gevarieerde vegetatie. Veel informatie over geschiedenis, flora, fauna en beheer van dit mooie natuurgebied heb ik gevonden op een aantal websites die ik onderaan mijn blog zal vermelden.
Het voordeel van dit jaargetijde is dat bramen, distels en brandnetels nog maar net beginnen te groeien, zodat je nog heerlijk overal tussendoor kunt lopen. Van de ingang van de Eijsder Beemden naar de Maas kom je o.a. door deze ruige velden waar nu o.a. groengele Euphorbia, witte dovenetels, hondsdraf en kruisbladwalstro bloeiden.
Over de gehele lengte van het natuurgebied loopt een graspad langs de Maas. Maar nu gaan we eerst naar het zuiden, langs de grote plas waar we regelmatig de konikspaarden tegenkwamen.
Een achtergebleven merrie spoedde zich naar de rest van de kudde, terwijl wij de plas langs de westkant volgden. Riet en andere waterplanten, zoals gele lis, aan de oever.
We hebben de mooiste week getroffen: overal stonden de meidoorns in volle bloei, vol met vogels en insekten en heerlijk geurend! Voorbij de grote plas troffen we nog plas aan, maar veel ondieper en moerassig. Hier zie je goed de overgang van de lagere en soms natte gronden naar de hogere wal aan de kant van de Trichterweg.
De geuren van de meidoorn worden hier overvleugeld door de geur van watermunt. Vol staat het ervan en een reiger had hier zijn kostje gevonden. In deze natte delen vind je veel wilgenbomen.
Zilverschoon |
Doorkijkje door een omgevallen wilg - hij groeit gewoon weer verder
En aan de overkant van de Maas is België.
De brug bij Lanaye
Rechts de Maas en België, wij volgen de onderste oever naar Eijsden
Het jachthaventje van Eijsden
En als je de jachthaven voorbij bent en even omkijkt, zie je de Sint Pietersberg
Heel veel zwartkoppen gezien en gehoord, maar de vogels laten zich niet benaderen, blijven op afstand
Niet zonder van een lekker ijsje in Eijsden genoten te hebben, keren we terug naar Oost-Maarland, dit keer over het hoger gelegen pad, dwars door de meidoornstruiken. De bodem kleurt blauw van hondsdraf en massa's kruipend zenegroen en ereprijsjes.
De runderen houden het bij gras, maar de paarden doen zich net zo lief te goed aan de meidoorns.
Wordt vervolgd.
Meer informatie over de Eijsder Beemden op de websites van
Limburgs Landschap,
Maas in beeld, rapport van 15 jaar ecologisch herstel Eijsder Beemden,,
Natuurpad Eijsderbeemden, een wandeling met veel informatie van het IVN
Geen opmerkingen:
Een reactie posten