Tegenwoordig behoort het bos tot Staatsbosbeheer. Eenmaal boven op gelijkmatiger gronden gaat het bos over in landbouwpercelen. Deze afwisseling alleen al maakt het wandelen hier leuk. Bovendien is hier een gevarieerde plantengroei door de verschillende bodemsoorten van löss, grind en krijt.
Het is voornamelijk loofbos.
Wij zijn onze wandeling begonnen nabij de camping aan de Moerslag en hebben een rondwandeling naar Sint Geertruid gemaakt. Veel matkoppen, met de snaveltjes vol voedsel voor het kleine grut, zagen we in het bos beneden ons.
Paddestoelen zo groot als pannekoeken lichtten warm op in een paar zonnestralen die door het bladerdak de bosbodem bereikten. En zo, met de blik naar beneden gericht, ontdekten we ook een paar wijngaardslakken langs de rand van het pad. Mooie slakken zijn dat!
Veel esdoorns en eiken. Kort geleden moet de bosbodem hier met een wit tapijt van daslook en bosanemonen zijn bedekt. Deze waren nu nagenoeg uitgebloeid, maar salomonszegel en grote muur nemen het dan weer heel fijntjes over.
Waar we vanuit het bos het licht op het zonovergoten plateau tegemoet traden, wuifde een veld van korenhalmen ons toe, omrand met echte kamille, papavers, wat komkommerkruid en een enkele bijenvriend (bijenvoer, phacelia).
Korenvelden, graslandpercelen en vooral veel boomgaarden wisselen elkaar hier af. Verschillende reigers graasden de pas gemaaide grasvelden af op zoek naar een lekker hapje.
De bloeitijd zit erop, de vruchtzetting is begonnen: Golden delicious, Elstar en peren. Het plateau rond Rijckholt en St. Geertruid is echt fruitteeltgebied. Tegenwoordig allemaal op laagstam, maar hier en daar worden op kleine schaal de oude hoogstamboomgaarden nog in ere gehouden. In de verte Sint Geertruid, maar wij zijn op het kruispunt rechtsaf teruggelopen naar het bos.
Deze wandeling op onze laatste echte vakantiedag vormde een mooie afsluiting van een heerlijke week in Eijsden en omgeving.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten