dinsdag 17 juni 2014

Ronzon Ardennen: Arboretum Robert Lenoir


De oude watermolen van Bardonwez stamt oorspronkelijk uit de 17e eeuw, was in gebruik als korenmolen. Het houten rad is later vervangen door een turbine, maar inmiddels is de molen volledig gerenoveerd. Wat meer informatie vond ik op de website http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=1137


Het arboretum bij Ronzon/Rendeux ligt naast de watermolen van Bardonwez, die wordt gevoed door een kanaal van de Ourthe dat door het arboretum loopt. Eind jaren 30 van de vorige eeuw verwierf Robert Lenoir de watermolen en begon met de aanplant van het arboretum. Het resultaat nu is een arboretum met duizenden verschillende soorten bomen, struiken en planten van over de hele wereld, waarvan een aantal zeer zeldzaam. Het wordt het belangrijkste arboretum van Wallonië of zelfs België genoemd en maakt tegenwoordig deel uit van het Waals burgerlijk erfgoed. De collectie wordt nog steeds uitgebreid.


Over het algemeen heeft het arboretum een keurig, parkachtig karakter, maar op sommige plaatsen, zowel in aanleg als ook bij de oevers van de Ourthe,  is het heel natuurlijk en losjes met een wilde, inheemse vegetatie. De lijsterbes- (sorbus) en kardinaalsmutsfamilies (euonymus) worden als referentiecollecties genoemd. Maar er zijn ook vele rhododendrons en esdoornsoorten bijvoorbeeld.

Landkaartje

In het natuurlijke gedeelte rechts van de (open, gratis) entree, langs de Ourthe en wat zijstroompjes, ontdekten we kramsvogels met jongen. Kramsvogels associeer ik altijd met een koude winter in Nederland, maar hier zijn het blijkbaar broedvogels. Tenzij....ik ernaast zit en dit geen kramsvogels zijn.....? Het maakt niet uit, het was mooi om de vogels en hun jongen een tijdje te observeren. We konden achter een kleine wal vrij dichtbij kruipen. Later zagen we er ook een buiten het park, langs de kant van het weggetje, in de zon.





Eigenlijk ben ik niet zo'n liefhebber van rhododendrons als ze in combinaties van kleuren staan zoals oranje, roze en rood. 


De kleurenpracht kan ook te overweldigend zijn. Maar in wat terughoudender kleurencombi's of solitair, of met zachte tinten tussen het donkergroene blad oplichtend in de schaduw, kunnen deze struiken ook weer prachtig zijn.





We troffen vele esdoornsoorten (Acer) aan, de een nog mooier dan de ander. En dan is een oranje rhododendron samen met een roodbladige esdoorn, gevangen in één oogopslag, toch prachtig!







We troffen een prachtig seizoen om dit arboretum te bezoeken: er bloeide zo véél! Seringen en mooie magnolia's en ergens in de schaduw langs het kanaal boog een viburnum, zwaar onder een overvloed aan witte bloemen, over het water.  En tegenover al deze uitbundige pracht, stonden de bescheiden, maar o zo fraaie bloemetjes van Euonymus. De paars bloeiende kardinaalsmuts kom ik overal in de Nederlandse bossen en duinen tegen, maar de groengele bloemschermen van Euonymus Myrlanthus waren nieuw voor mij en de Euonymus Cornutus vond ik echt een schoonheid, klein en fijn en prachtig van kleur!

Euonymus Myrlanthus

Euonymus Cornutus




Boven: langs de Ourthe, onder: een heel natuurlijk begroeid stroompje in het park.




Stroomversnelling in de Ourthe, aan het einde van het arboretum-eiland en een heerlijk hangplekje in de zon. Aan de overkant blauwflitste een ijsvogel voorbij.


Viburnum Plicatum (Japanse sneeuwbal)


Sequoia
Tegen de verwachting in was het heerlijk rustig in het park op deze zonnige zondagmorgen. Na al deze bloemenpracht hebben we nog een poosje heerlijk gerelaxed bij onze boomhut voordat we later in de middag naar Maastricht terugreden om verslag te doen van ons boomhutweekend. Het was mooi geweest.







Geen opmerkingen: