dinsdag 8 mei 2012

Heide, bos en vennen bij het Uffelterveen

Deze ochtend was bewolkt en een beetje fris, maar zeker niet onaangenaam. Omdat voor later op de dag slechter weer was voorspeld besloten we in de naaste omgeving een fietstocht te maken. Om de golfbanen bij Havelte heen fietsten we via het Uffelterzand en langs de schaapskooi om vandaar het Uffelterveen en de heidevelden op te gaan. Bij het Westerzand rijd je om een prachtig ven heen, waar we even afgestapt zijn om van de omgeving te genieten. Eerst hoorden we hem in de verte en nadat de roep dichterbij was gekomen, zagen we hem: een zwarte specht. Voor ons een primeur! Niet zulke geweldige foto's, maar wel leuk.






Een prachtig klimmen-dalenpaadje dwars door de heide is dit en wanneer je later rechtsaf slaat naar knooppunt 29 en vervolgens 41, rijd je langs de rand van dit mooie natuurgebied en cultuurlanden. Hier en daar waren er flinke heidevelden, terwijl de heide iets verderop of aan de andere kant van het pad bijzonder vergrast was en soms vol stond met berkenopschot.




Boompiepers zongen in de top van boompjes, vlogen op en parachuteerden weer in een schijnbaar vrije val naar het uitgangspunt. In een groepje berken waren veel zwartkoppen.
Ook passeerden we weer een groot ven waarin enkele eilanden liggen en daar broedden een paar zwanen en grauwe ganzen. Ook waren er een paar toppers en een enkele smient te zien.


Na knooppunt 41 ging het verder via dit mooie pad met links bomenrijen afgewisseld met open weilanden  en rechts de heide met gemengde begroeiïng, richting Booysveen. Blijkbaar is dit de ideale omgeving voor vinken, geelgorzen en putters, want die waren hier ruimschoots present.




Geen opmerkingen: