vrijdag 4 mei 2012

Uffelte: de Drentse Patrijs

Na een gezellige ochtend in Almelo, kwamen we in de middag op de Drentse Patrijs aan. Een beetje tegen onze gewoonte in hadden we dit keer gekozen voor bekend terrein, al was het maar omdat het ons hier vorig jaar zo goed bevallen is. Het is een mooi kampeerterreintje met omhegde ruime plaatsen en veel verschillende bomen, naadloos passend in de omringende natuur; goed onderhouden en prima sanitair. We werden weer hartelijk ontvangen en vonden een mooi plaatsje met een op het zuiden. Een andere aantrekkelijkheid van deze camping wordt voor mij gevormd door de vele verschillende vogels, die mede worden gelokt door de vele nestkastjes. Achter ons in de bosjes was het een af en aanvliegen en een zwartkop zette een paar flinke riedels in. Mezen, vinken en vliegenvangers trokken ook meteen de aandacht.




De middag was nog jong genoeg om meteen een wandelingetje door naastgelegen Uffelter Binneveld te maken. Het verschil met de droogte en warmte van vorig jaar in deze tijd viel meteen op: de bosbodem was groen van dikke kussens van allerlei mossoorten, de varens begonnen zich nog maar net te ontrollen, bladgroen en bloesem bevonden zich nog in het beginstadium, sommige boomsoorten waren nog kaal en de vennen waren groter, terwijl zich ook tussen gras en heide overal water bevond, waar we vorig jaar droog konden rondstappen. Beter!



Er zijn hier veel bonte vliegenvangers.
Een fitis was niet schuw en net zo nieuwsgierig naar mij als ik naar hem (of haar??)




In het gras van het open veld scharrelde een graspieper rond. Graspiepers en boompiepers zijn lastig van elkaar te onderscheiden, zeker voor een leek als ik, maar gezien het gedrag houd ik het vooralsnog op de eerste.



Een valkje vloog op van de tak waar hij op de uitkijk had gezeten.
En dit is een boompieper, even in rust.

Geen opmerkingen: