zaterdag 5 mei 2012

Fietstocht Holtingerzand, Wapserveen, Vledder, Oosterzand, Uffelte

Heerlijk weer voor een fietstocht. Het is hier prachtig, het was overal heel rustig en het was dus genieten. Vanuit Havelte naar Havelterberg en voorbij knooppunt 10 van de N353 een fietspaadje ingedoken. Op de rand van heide en landbouwgrond biedt dat dit vrolijke paardenbloemenbeeld. Een stuk verderop ligt een mooi weitje met het bordje gentechvrije zone en een bord Hobbitstee. Van iemand die daar net vandaan kwam vernamen we dat dit een leefgemeenschap is en dat bezoekers er welkom zijn. Voor wie het interesseert: De Hobbitstee. Voor het moment hadden wij andere plannen.
Vorig jaar was de hele weide trouwens pluis van paardenbloemen en bloeiden bomen en andere bloemen volop. Nu was het weitje zo geel als hieronder en bloeiden de bomen nog niet. Minder vlinders daardoor ook, maar wel een Oranjetipje. Deze vlinders heb ik dit keer overigens dagelijks en veelvuldig op velerlei plaatsen gezien, meer dan vorig jaar. Bij het naderen van het poeltje hoor je meteen van alles het water induiken, maar verschillende kikkers konden we tussen kroos en planten nog terugvinden.




Ergens op het Westerzand vonden we een heel stil plekje voor een picnick en vogels als boompieper en fitis, een doodgraverkever en verschillende kleine en grote vlinders als deze citroenvlinder.

Bij fietsknooppunt 29 zijn we rechtdoor gegaan om richting Frederiksoord naar Vledder te fietsen.
Dat betekende een stuk langs de autoweg door de vlakke weilanden. Halverwege is er rechts van de weg een natuurgebied, waar een ooievaarsnest in gebruik was. Wij hadden van vroeger een beeld van Vledder als een aardig oud dorp, maar van deze zijde door alle nieuwbouwwijken fietsend, vonden we het bijzonder tegenvallen. Op het dorpsplein bij de kerk was het druk met vele fietsers en bezoekers uit alle windrichtingen. Wij vervolgden snel onze weg via punt 35 en 33 terug naar de heidevelden. Via het Booysveen en Uffelte reden we terug naar de camping.

Het Booysveen was weer prachtig, maar er waren nog weinig vlinders en libellen, behalve dan deze ene heidelibel en  enkele (vermoedelijk) gele luzernevlinders.





Geen opmerkingen: