maandag 21 mei 2012

2 mei: Steenwijk: Jugendstil, Hildo Krop en wijn bij Eleveld

Even iets anders dan heide, vogeltjes en fietsen: uitstapje naar Steenwijk. Vorig jaar waren we al tot de conclusie gekomen dat Steenwijk in de loop der jaren eerder veel fraais in zijn oude stadscentrum heeft teniet gedaan dan daaraan toegevoegd. We wilden echter nog op zoek gaan naar restanten van fraaie Jugenstil, die in verschillende gebouwen terug te vinden zijn en vonden dat optima forma in villa Rams Woerthe. Bovendien bleek het huis (deels) opengesteld voor publiek, waarbij ook een permanente tentoonstelling van Hildo Krop bezocht kon worden. Twee informatieve filmpjes over de villa en zijn oprichters, en over Hildo Krop vormden de inleiding tot een rondgang, extra boeiend door de begeleiding en toelichting van onze gids, die levendig kon vertellen over Krop en diens werk. Er werken hier veel vrijwilligers om de openstelling en het beheer van de Hildo Krop collectie mogelijk te maken. Als je in Amsterdam rondwaart, kom je op talloze plaatsen werk van Hildo Krop tegen, omdat hij daar lange tijd als stadsbeeldhouwer heeft gewerkt. Maar niet alleen daarom was ik onder de indruk van zijn werk. Krop was een veelzijdig kunstenaar en zeer productief. Hij heeft ook hout bewerkt, meubels ontworpen en gemaakt, vele prachtige maskers voor toneel (o.a. voor Albert van Dalsum), prachtig keramiek, tapijten ontworpen en wat al niet.
De villa wordt op dit moment in de benedenruimten gerestaureerd, omdat men met grote vochtproblemen te kampen heeft, waardoor het enigszins (charmant) rommelig is. De ontvangsthal en het trappenhuis zijn alleen al de moeite van een bezoek waard: prachtige vormgeving en details, glas-in-lood-ramen en muurschilderingen. Voor wie meer van het buitengebeuren houdt, zijn de tuinen in Engelse landschapsstijl een oase van groen en rust, terwijl ook hier de Jugenstilelementen niet ontbreken zoals duidelijk is bij de bruggetjes, waar hetzelfde fraaie hekwerk als bij de ingang en rondom is te zien.





















Prachtig weer om lekker te lunchen op het terras van De Rechter en een bezoek aan de wijnwinkel van Bert en Ginette Eleveld kon natuurlijk niet uitblijven. Vorig jaar waren we hier zo hartelijk en gastvrij ontvangen en hebben we op advies van Ginette zulke heerlijke wijnen meegenomen, dat we daarom alleen al naar Steenwijk zouden willen. Ook dit keer was de gastvrijheid weer optimaal en het is gewoon een feestje om hier je wijnen te kopen. We gingen dan ook niet met lege handen weg en kunnen na thuiskomst nog lekker nagenieten. Voor alle wijnliefhebbers die Steenwijk of omgeving bezoeken, ga vooral naar de wijn- en koffiewinkel van Eleveld: http://www.eleveldsteenwijk.nl/



Geen opmerkingen: