vrijdag 30 september 2011

Haute Savoie en Lac du Bourget en veel vlinders

We hebben een autotochtje gemaakt naar de kop van het Lac du Bourget. Bij Seyssel over de (nieuwe) brug, daar de D991 en dan over Motz en enkele gehuchten (lieu-dits) het landweggetje D56 naar Ruffieux. Mooie landelijke omgeving met enerzijds de hellingen van de Montagne du Gros Foug en anderzijds een prachtig uitzicht over het Rhonedal, dat we daags tevoren van de andere zijde vanaf de Grd Colombier hadden gezien. We reden langs maisvelden, waar net als in Overijssel in Nederland veel roodborsttapuiten (met jonge vogels) huisden. Nu ik roodborsttapuiten ken, lijk ik deze wel overal tegen te komen. 


Dit was vlinderland met bermen vol kruidenbloemen.
Als je gaat eenmaal gaat zoeken in sites (bijv. http://www.leps.it/ omdat Vlindernet alleen voor Nederland is), blijken er zoveel vlinders te zijn die soms zoveel op elkaar lijken, dat ik daar niet in thuis kan raken. Ik probeer wel te determineren op kenmerken, voor zover mogelijk, maar haak absoluut af als er veel gelijkende soorten zijn. De oranje vlinder boven heb ik herleid tot een Keizersmantel (?) en de donkere vlinder onder behoort waarschijnlijk tot de Erebia (Nymphalidae), maar wie het beter weet mag het zeggen!


De schoonheid hieronder heb ik inmiddels herleid tot een Berkepage (gevonden in een oud boek De wonderwereld van de insekten), behorend tot de familie der blauwtjes. Altijd weer verrassend welke vlinders allemaal niet tot de Blauwtjes behoren. Op Vlindernet.nl heet deze vlinder  trouwens Sleedoornpage. Dit exemplaar is gefotografeerd in een berk, dus....?






Het Lac du Bourget is een heel mooi meer, waar we een paar jaar geleden wel eens rondom zijn gereden. Nu zijn we echter bovenlangs gereden naar het Canal de Servière om bij Canaz weer naar het noorden en terug naar Seyssel te rijden.
Het water in het kanaal is prachtig groen-blauw en biedt de pleziervaart een schitterende omgeving of je nu naar het meer vaart of naar Canaz.




boomkruiper

Geen opmerkingen: