woensdag 21 september 2011

Elzas: Eguisheim

Nog afgezien van de ligging aan de rand van het dorp en voor het overige omgeven door de wijngaarden, vonden we de camping van Eguisheim een prettige camping en we hadden een mooi plekje aan de buitenrand onder hoge bomen waarin het de hele dag gonsde van de bijen. Het hek dat ons scheidde van de openbare weg (weggetje) was begroeid met bloeiende wingerd, die ook vol zat met bijen. Mezen, vinken, (vermoedelijk) fitissen, een grote bonte specht behoorden tot de vaste vogelpopulatie van de buurt, terwijl de mussen voor niets en niemand bang leken: die vlogen onder de caravan door en zochten om ons heen en onder onze tafel hun kostje bij elkaar. Zo gewoon, maar altijd weer leuk.
De wijngaarden in deze omgeving boden verrassend veel afwisseling. Tussen de verschillende percelen staan allerlei bomen en bossages zoals bijvoorbeeld vlierbessen en meidoorn. Bovendien is er hier veel kleinschalige fruitteelt. Een kleine boomgaard met mirabelles, pruimen en een perenboom of een rijtje kwetsenbomen aan de rand van een wijngaard, een appelboom ongelooflijk vol met vruchten en overal verspreid walnotenbomen. Bermen vol grassen, bloemen, kruiden, bramen en hier en daar rozen. Een prima omgeving om te wandelen en te ontdekken welke insecten en vogels al deze bomen en planten een heenkomen en voedsel bieden.

 

 Boven: directe omgeving van de camping.
Gele mirabelles, prachtig paarse kwetsen en nog groene walnoten.
Evenals elders in de Elzas zijn hier verschillende wijnwandelpaden. We hebben niet het pad door de Grands Crus met uitleg over de verschillende druivensoorten gelopen, hoewel we dat zeker interessant vonden, maar gekozen voor de wijngaarden in combinatie met het bos.
Vanaf de camping door de velden kom je in een gemengd bos vanwaar je naar de Trois Chateaux kunt lopen. Zo hoog zijn we niet geklommen, maar na verloop zochten we het zonlicht van de wijnvelden weer op en liepen naar Husseren-les-Chateaux om vandaar weer terug te keren.


Zwaluwennesten onder de dakrand tegen de huizen aangebouwd zie je hier veel. (Husseren)
Op de terugweg kwamen we groepen kneutjes tegen die in golvende bewegingen en tett-tetterend opvlogen en weer ergens neerstreken om even later weer op te vliegen.
 

Geen opmerkingen: