zondag 5 juni 2011

2 juni Hemelvaartdag

Stralend weer met temperatuur stijgend tot meer dan 20˚. Mooi weer voor een fietstocht, aanvankelijk matige wind, maar deze nam allengs wel toe. Met deze temperaturen en volop zon, alleen maar erg lekker! En op de heenweg begonnen we met tegenwind en dat is altijd mooi meegenomen.
Bij Ouderkerk hebben we nu eens niet de Ronde Hoep-kant gekozen, maar zijn we door het dorp aan de noordkant van de Amstel gebleven om eens kijkje bij het Landje van Geijsel te gaan nemen en vandaar door te fietsen naar Abcoude.

Het was voor het eerst dat we hier kwamen. Het waterpeil bleek voor veel vogels nog aantrekkelijk. Om het landje goed te kunnen overzien en alles goed te observeren heb je eigenlijk een betere kijker en lens nodig dan die van ons. Zo het landje overkijkend, vielen de meerkoeten, bergeenden met hun kleintjes, koppels grutto's op een slibbank en fouragerende en opvliegende tureluurs al snel op. Maar het aardigste was om te zien wat er allemaal tussen die graspolletjes en waterplanten plaatsvond. Daartussen zaten ook jonge grutto's en tureluurs, de ene nog een aandoenlijk wollebolletje, de ander al weer wat hoger op de poten en steviger in de veren met een herkenbaar fourageergedrag.




Onder de rook van Amsterdam en met de snelweg in zicht, maar hier vind je een oase van rust en wat is het hier toch nog mooi! Futen met jongen tussen de waterlelies, een combinatie van schoonheden.





In het gras langs de kant van het fietspad hebben we wat gegeten en als je zo even zit, gebeurt er weer van alles. Was de sloot en het land voor ons aanvankelijk nagenoeg uitgestorven (leek het althans), even later werden oor en oog getroffen door koppels aanvliegende grutto's. Sommige groepjes streken neer langs de waterkant, anderen maakten zich onzichtbaar in de hoge grassen of achter het dijkje. Je hoeft je hier niet te vervelen.

Geen opmerkingen: