dinsdag 19 april 2011

Woensdagmiddag: Het Noorden

Rond een uur of half vier hebben we de auto gepakt om door te steken naar de wadkant van Texel. Via De Waal en Oosterend naar de dijk, geparkeerd bij de Krassekeet.

Het was nog niet helemaal eb en er scharrelden wel wat meeuwen, tureluurs en scholeksters rond onder de dijk, maar dat waren er niet veel. Een scholekster stond te badderen en te spetteren dat het een lieve lust was en dat was zo komisch.



Binnendijks is daar een stuk weiland voor de loswal, waar het vol zat met rotganzen. Met wat tellen en schatten kwam ik op 400-500, alleen al op dat stukje gras.


Ze werden blijkbaar opgeschrikt door iets.                        Ready for take-off ................................. los!


 Om na een ruime bocht een paar honderd meter verder in De Bol weer te landen met z'n allen.


















Inmiddels was de vloedlijn teruggetrokken en boden de zandplaten ruimte en voedsel aan vele vogels. Voornamelijk meeuwen, scholeksters, veel tureluurs ook en tussen deze ineens één andere steltloper, die ik tot een bonte strandloper heb herleid (?).


 bonte strandloper? Sommige vogelsoorten lijken wel veel op elkaar voor een amateur als ik.
Dit is een tureluur, dat weet ik inmiddels zeker. Onderscheidt zich ook gemakkelijk van andere steltlopers door z'n rode (oranje) poten en snavel. Hier is die snavel gewoon zwart van de blubber.
De tureluurs en scholeksters zie je met hun lange snavels diep in de modder en zeewieren poeren op zoek naar voedsel.




We hielden het voor gezien en reden noordwaarts over de dijk tot de Stuifweg. Daar is  het nieuwe natuurgebied Utopia- net maart klaar, zelfs iets vroeger dan gepland - en nu al redelijk bezet met vogelvolk. Ook een wulp verkende de omgeving.
Op 8 mei a.s. is het Vogelkijkdag op Texel en wordt Utopia officieel geopend.
Zie: http://www.dutchbirding.nl/~dbaftp/wietze/persbericht%20vogelkijkdag%20001.pdf

Van hier door de polder naar De Cocksdorp, waar we nog even vanaf de dijk over het wad hebben gekeken. Het was een mooie dag geweest. Voldaan gingen we naar huis.



Geen opmerkingen: