donderdag 24 november 2011

Zutphen

Ons volgende doel was Zutphen. De auto lieten we op een parkeerterrein buiten de binnenstad achter en



langs de oude stadsmuur en door de poort liepen we de stad binnen.
Een leuke site met de geschiedenis en allerlei informatie over Zutphen is Kijk op Zutphen.
De Dominicaner Broederenkerk heeft een goede herbestemming gekregen als bibliotheek, die trots kan zijn op deze bijzondere huisvesting met zijn prachtig beschilderde gewelven.
  
 












De zon scheen nog steeds, maar de lucht werd donkerder en dreigender. In de verte rommelde een donder.
Ook onze maag begon te rommelen: goed moment om ergens een hapje te gaan lunchen. Onze timing was perfect. We doken een lunchroom ergens op een hoekje binnen en we hadden onze broodjes nog maar nauwelijks besteld toen de bui losbarstte, met hagel en al.
Later werd het gelukkig weer droog en hebben we onze wandeling voortgezet, maar de zon zouden we niet meer te zien krijgen.
Een gevel is niet de eerste plaats waar je een boek verwacht en dan nog eentje met zo'n intrigerende opdruk. KijkopZutphen bood naderhand het antwoord: ‘Letter Op’ verwijst direct naar de letter op het boek, en het feit dat het boek scheef ligt en dreigt te vallen: Let er Op! Indirect is het boek een verwijzing naar de kloosterbibliotheek die tot de Reformatie (tot 1591) in dit klooster aanwezig was. Dit 15e-eeuwse huis maakt deel uit van het gerestaureerde Agnietenklooster of ‘Adamanshuis", een van de zes vrouwenkloosters in middeleeuws Zutphen.


Aan de andere kant van de straat trok de poort naar de Oude Bornhof de aandacht. Deze geeft toegang tot een mooi hof. Het grote gele huis Borro met de mooie klok is nog steeds alleen ten behoeve van ouderen. De overige woningen zijn tegenwoordig voor iedereen te huur.

 
 
















Else, van Maïté Duval





Wilden we nog een beetje voor de files thuis geraken, moesten we Zutphen tijdig verlaten. Helaas behoorde een rondleiding door de Librije in de Walburgiskerk daardoor niet meer tot de mogelijkheden. Dit was de laatste week dat deze plaatsvonden. Met Pasen worden de rondleidingen weer hervat. Een goede reden om volgend jaar weer eens in deze contreien terug te keren!





2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuke foto's! Op mijn blog vind je nog veel meer historische info, onder andere stadsverhalen uit oude Zutphense almanakken:
http://zilvervis.net/2011/11/23/zutfania-uit-de-oude-ijsselstad/

R&R.Reizen zei

Dank Zilvervis! Ik heb natuurlijk even op jouw weblog gekeken: ziet er mooi uit en biedt een grote variatie aan informatie. Ga er binnenkort nog eens voor zitten. Nu alleen het artikel over Zutphen gelezen: leuk!