woensdag 4 augustus 2021

Kamperen in Oostkapelle

29 juni zijn we vanuit De Heen naar Oostkapelle gereden. Fluitje van een cent natuurlijk en we kwamen dan ook al kort na het middaguur aan. Geen probleem: onze plek op Camping Ons Buiten was voor ons beschikbaar. Het is een behoorlijk grote camping, maar de website en de duurzame opzet van dit kampeerterrein vonden we zo aantrekkelijk, dat we hiervoor gekozen hebben. We hadden een mooie grote comfortplaats met eigen waterpunt op een rustig gedeelte uitgekozen. Top! De camping heeft een parkachtige aanleg met veel bomen, heesters en bloeiende bloemen en zelfs een plantenkas. Een geweldig speelterrein voor kinderen, waar ze zich helemaal kunnen uitleven, spannende paadjes en vijvers, dieren .... je kunt het zo gek niet bedenken. Wij hebben hier een heerlijke week gehad.




Het fijne was ook dat je vanaf de camping zo het dorp kon inlopen. Oostkapelle is een leuk dorp, waar de 14e-eeuwse toren van de Willibrorduskerk hoog uittorent boven de bescheiden huisjes van de dorpskern. Het wachtershuisje op het pleintje was oorspronkelijk het voorportaal van de kerk. Het eigenlijke kerkgebouw is klein en valt bijna in het niet bij de enorme toren. Allerhande restaurants met gezellige terrassen, leuke winkeltjes voor kleding en hebbedingetjes, een slager en warme bakker met vers schepijs maken het voor toeristen gezellig en aantrekkelijk.



Achter de kerk staat een kleine, monumentale boerderij. En van dit soort karakteristieke boerderijen en huizen vind je er meer, als je bijvoorbeeld de achter de Jumbo liggende straatjes in gaat. Van oudsher was de omgeving van Oostkapelle landbouwgebied. Pas na de oorlog ontwikkelde het dorp zich net als Zoutelande, Westkapelle en het nabijgelegen Domburg tot badplaats.


Het is leuk om via de Oude Domburgseweg en de Duinbeekseweg richting strand te fietsen en onderweg van prachtige villa's en vervolgens de bossen van Buitenplaats Berkenbosch te genieten. De Lage Duintjes bieden een mooie omgeving en goede strandopgang. Ik heb gelezen dat vrijwel nergens in Europa de loofbossen tot zo dicht achter de zee groeien als hier. Achter de duinenrijen liggen verschillende fraaie buitenplaatsen. De eikenbossen zijn in de 18e eeuw aangeplant om deze te beschermen tegen weer en wind. 





Sla je bij Berkenbosch linksaf fiets je in een mum van tijd naar Domburg. Deze badplaats is welbekend, is wat groter en heeft wat meer allure dan Oostkapelle. Wij hebben dat die eerste middag meteen gedaan. Toen was het er gezellig druk, maar er zijn ongetwijfeld ook momenten dat het dorp overlopen wordt door horden toeristen. 
Van onze andere fietstochten naar Middelburg en Veere, langs de kust en door de polders laat ik meer zien in de volgende blogberichten.

Geen opmerkingen: