maandag 9 augustus 2021

Walcheren: een rondwandeling door Veere

Op onze fietsronde van Oostkapelle naar Veere hebben we ruim de tijd genomen om in Veere rond te dwalen. Want wat is Veere toch een prachtig stadje! Molen de Koe op de stadswallen verwelkomde ons - met op de achtergrond de toren van het stadhuis van Veere. We zijn hier wel eens op een koude dag in het najaar geweest, maar op deze vroege julidag oogde alles zomers en vrolijk. De plezierboten lagen in de haven en het was gezellig druk.




Niet alleen voor auto's, ook voor fietsen is er een grote parkeerplaats en vandaar loop je zo over de ophaalbrug in de haven het stadje in.  Aan de kade staat een aantal statige historische panden, zoals de vroegere Schotse huizen, waar nu het museum in is gevestigd. En het stadhuis mag er ook zeker zijn. Maar het aardige van Veere vind ik nu juist al die leuke bescheiden huisjes, hofjes en smalle straatjes en steegjes, waar rozen en stokrozen de boel opfleuren en een aardig bankje naast de voordeur staat. Des te opvallender is de Grote Kerk, die zijn naam terecht draagt en met zijn robuuste verschijning de huizen haast nietig verklaart. Deze kerk staat aan de andere kant van Veere, dus je kunt goed zien hoe "groot" Veere is. 
Reisgenie geeft op haar blog een beschrijving van Veere, waar ik onze wandeling zozeer in herken dat ik daarnaar graag verwijs. Dus ik houd het op een fotowandeling door het oude Veere met onze eigen foto's.




  







In het straatje naar de Grote Kerk vonden we Oma's Snoepwinkeltje, waar je je nostalgisch kunt laten onderdompelen in de geuren, kleuren en smaken van oud-hollands snoep. Tussen de stadswal en de Grote Kerk staat de Cisterne, een waterput gebouwd in 1551 om te voorzien in drinkwater en spoelwater voor de Schotse wol. Het water van het dak van de Grote Kerk wordt hierin opgevangen en gefilterd. De bouw van de kerk zelf is begonnen in 1479 en later voortgezet. Maar door de eeuwen heen heeft het gebouw flink te lijden gehad van brand en forse beschietingen. Van 1811 tot 1813 diende het bouwwerk als kazerne, paardenstal en hospitaal voor de Franse bezetters. Tegenwoordig heeft de kerk een waardiger bestaan als cultureel centrum. Op dit moment was er een tentoonstelling.







Een bezoek aan Veere is eigenlijk niet compleet zonder een wandeling over de stadswallen langs de vestingwerken en weilanden. Wij hebben Veere op dit punt evenwel vaarwel gezegd, want we moesten nog naar Oostkapelle terugfietsen. Een leuke website over verschillende mooie wandelroutes rond en in Veere is: https://www.dreamtheworld.nl/wandelen-over-de-stadswallen-van-veere/





Geen opmerkingen: