zaterdag 7 augustus 2021

Fietstochtje Walcheren: Oostkapelle - Middelburg

Van Oostkapelle zijn we naar Middelburg gefietst. 
Kpt 20 > 22 > 23 > 21 (Grijpskerke) > 54 > 55 > 56 en vandaar naar het centrum van Middelburg. We fietsten door het oudland met uitgestrekte graslanden op de lager gelegen poelgronden en bebouwing op de hogere kreekruggen. Een informatiepaneel attendeerde ons op de geologische en daarmee samenhangende cultuurhistorie van dit land en dan ga je toch weer anders kijken. Ten (zuid)oosten van Grijpskerke gaat een fietspad en de Zandvoortweg door het natuurgebied Sint Laurens Weihoek. Dit oudland, waar klei op veen ligt, is laag en altijd te nat gebleven voor intensieve landbouw. Het is een belangrijk gebied voor weidevogels en wordt beheerd als natuurgebied. 


Wij zagen er o.a. verschillende soorten eenden, waaronder bergeenden, een paar ganzen, scholeksters en een heel stel kluten. Op het hek zat een kneutje en op een grasperceel werd gewerkt tot groot genoegen van een stel meeuwen en een ooievaar. In de verte lokte ons de Lange Jan van Middelburg.



Op de fiets kom je toch op een heel andere manier de stad in dan met de auto. Een leuk fietspad zo langs de rand van de stad. Op de een of andere manier zijn we het centrum ingereden, waar we niet ver van de Markt onze fietsen hebben geparkeerd. 



Donderdag, marktdag. Teveel beeldvervuiling voor een goede foto van het mooie 15e eeuwse stadhuis. En wat kan ik nog toevoegen aan de vele foto's die er al van dit prachtige bouwwerk zijn?! Middelburg telt nog vele monumenten die een weerspiegeling zijn van het rijke verleden. De Tweede Wereldoorlog heeft echter veel schade aangericht. Een brand als gevolg van een bombardement in 1940 legde grote delen van de binnenstad in de as. De belangrijkste historische gebouwen werden herbouwd, maar veel andere panden werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. We veroverden een tafeltje op een vol terras en hebben eerst lekker geluncht als voorbereiding op een kleine stadswandeling. Slenterend over de gezellige markt bereikten we de Abdij, dat een vierkant complex is met een plein in het midden. De Lange Jan, de Koorkerk en de Nieuwe Kerk zijn onderdeel van de abdij. Evenals het oude stadhuis moest ook de Abdij na WOII herbouwd worden. Tussen de Koorkerk en de Nieuwe Kerk in, bevindt zich eigenlijk een derde kerk: de Wandelkerk of Auditorium. Daar betraden wij het complex en konden meteen het praalgraf van Johan en Cornelis Evertsen bewonderen. In de Koorkerk was een mooie foto- en modellententoonstelling waar heden en verleden verenigd waren: de traditionele Zeeuwse kledij met een hedendaagse toets én een eerbetoon aan diversiteit en oproep tot solidariteit.https://www.zeeuwsmeisje.nu/




Het binnenplein van de Abdij is werkelijk prachtig. Een groot deel van de voormalige abdij is in gebruik door het Zeeuws Museum. In een ander deel is het provinciaal bestuur gevestigd. Via de Gistpoort verlieten we de Abdij en zo kwamen we op de Markt, waar we langs de statige huizen een stuk richting haven zijn gelopen. Fraaie gevels, leuke gevelstenen en andere opsmuk, jaartallen van zo'n 250 jaar geleden, het gedicht Poseidon van Hans Warren op een grauwe zijmuur, dat ons aan de woelige zee herinnert. Maar hier en nu: plezierbootjes op het stille water en een en al gemoedelijkheid. 












Terug in de winkelstraten rond de Markt. Er zijn hier genoeg leuke winkeltjes, die je niet overal vindt en waar het dus heerlijk snuffelen is. Maar wij hebben na korte tijd onze fietsen opgezocht en zijn op ons gemak door straten en over leuke grachten (Herengracht?) via de Koepoort de stad uit gefietst.







Het liep tegen half vijf en we besloten om niet volgens plan via de polders bij Veere terug te fietsen, maar de kortere weg via Serooskerke te nemen. Daarover heb ik al eerder geschreven en morgen gaan we naar Veere. Dat wordt een nieuw verhaal.

https://www.steden.net/nederland/middelburg geeft aardige toeristische informatie over Middelburg.

 

Geen opmerkingen: