zondag 15 juli 2012

7 juli: Midden-Limburg Sint-Odiliënberg

Vrijdag hadden we een familiefeestje en logeerpartijtje in Maastricht. Daarbij hoorde een heerlijk en gezellig etentje in Mediterranneo: een aanrader voor iedereen die zich welkom wil voelen bij een aangenaam en goed verzorgde maaltijd. Van de kinderen hadden we een keer een Bongo gekregen en deze hebben we de volgende zaterdag verzilverd in Bergopwaerts in Sint-Odiliënberg, zodat we een heel aangenaam weekendje hadden. Het weer hielp ook weer een handje mee: zowel vrijdag als zaterdag verdrong een stralende zon de dreigende wolken. Halverwege de zaterdag kwamen we op plaats van bestemming aan, hebben ons even gemeld en vervolgens de fiets van de auto genomen voor een tochtje door de omgeving. Over weggetjes waar regelmatig auto's zich met flinke snelheid voortspoedden reden we via knooppunt 74  langs asperge- koren- en maisvelden en percelen bos naar 69 Posterholt. Dat bleek een doods en uitgestorven dorp deze dag: nauwelijks een mens op straat en alle terrassen gesloten of verlaten. 






Van Posterholt naar Vlodrop, o.a. over half verharde fietspaden langs velden en gemengde bossen, was heel wat rustiger en plezieriger fietsen dan het voorgaande traject. Prachtige wolkenluchten.


Vlodrop bleek met wat gezellige terrasjes en een zaterdagversmark heel wat levendiger dan Posterholt. De viskraam bleek heel populair bij vele Duitsers en wij hebben ons de laatste broodjes flink belegd met garnalen, goed laten smaken.
Voorbij Vlodrop zijn we even van de route afgeweken voor een kijkje bij de Etfelder Waldsee. Hier ben je in het stroomgebied van de Roer. Dat meertje ligt gedeeltelijk uit het zicht en is ook niet zo groot, maar er ligt wel een aardig natuurgebiedje achter, dat deels bestaat uit begroeide oeverlanden en ruig kruidengrasland, deels natuurlijk grasland waar wat koeien grazen en deels uit maisakkers. Langs het pad veel akkerbloemen en (inmiddels uitgebloeide) bremstruiken, het hele landschap vandaag bekroond met een spectaculaire wolkenlucht.






 Van Vlodrop naar knooppunt 71 en dan (gedeeltelijk langs de weg) naar Herkenbosch, is een leuk fietstochtje, als je de route ten zuiden van Herkenbosch iets verlengd door via het Roerdal te rijden. Daar zijn akkers met verschillende gewassen, maar ook met wilde bloemen en distelvelden, waar het wemelt van allerlei vogels zoals kwikstaarten, groenlingen, vinken en putters. Mooi landschap. Even tegen de heuvel opfietsen met een uitzicht op de oeverlanden van de Roer en dan naar knooppunt 67 via de St. Bernardmolen. Daar is ook een museum met een uitspanning, waar een vriendelijke bediening je graag aan een lekker schepijsje of andere versnapering helpt.


Met een grote bocht rijd je vervolgens door de koren- mais- en aardappelvelden weer naar een volgende bocht van de Roer. Veel vogels lieten zich hier zien en horen: mussen in het mais, evenals vele roodborsttapuiten (denk ik) en veldleeuwerikken (denk ik) boven het mais. Verderop hield een grote zwerm kraaien een grasland bezet totdat ze bij onze nadering en masse opvlogen.











De fietsbrug over de Roer biedt naar beide kanten een mooi uitzicht, even lekker over de leuning hangen en genieten. Vele libellen vlak boven het water en visjes erin, planten bewegen mee op de stroom.


Bergopwaerts is een prettige B&B en na zo'n fietstocht is het goed toeven in de grote tuin met een lekker koel pilsje. De Prosecco bewaarden we voor later.




















Geen opmerkingen: