woensdag 18 juli 2012

15 juli: Langevelderslag

Deze zondagochtend heb ik samen met mijn broer gewandeld, waarbij het ons meer om het wandelen en bijpraten ging dan om vogeltjes en fotograferen. Maar natuurlijk ging de camera mee en waren er momenten van pas op de plaats en plaatje schieten. Hij nam me mee naar een zuidelijker deel van de duinen. We liepen van het zweefvliegveld door de duinen naar de parkeerplaats bij de Langevelderslag, waar we de weg overstaken om via duinen, bos en strand weer bij dezelfde parkeerplaats uit te komen en via het schelpenpad door de zeeduinen en binnenduinen terug te keren.
In de auto hebben we nog wel een kwartiertje gewacht tot een plotse plensbui was overgetrokken, daarna regende het nog even een beetje, maar later werd het droog. Door alle nattigheid zijn de duinen groen en kleurig van mossen en allerlei andere bodembedekkers en velerlei kruiden en bloemen. 


Even van het pad achter wat vogeltjes aan, stonden we oog in oog met een damhert. Veel grasmussen en kneutjes hier, maar ik zag ook wat roestrode staarten wegvliegen, vermoedelijk roodstaarttapuiten. De bodem was vrolijk en geurig van o.a. duinviooltjes en wilde tijm. Bij het verdwijnen van de regen kwamen de vlinders tevoorschijn, maar die heb ik gelaten voor wat ze waren. Nu even niet.





Vlakbij de Langervelderslag vielen wel de vele zebrarupsen op in de bossen St. Jacobskruid. Dat is de waardplant van de St. Jacobsvlinder. De rupsen worden beschermd door hun geel-zwarte kleuren en slaan de gifstoffen uit deze plant op waardoor hij als vlinder oneetbaar wordt. Dubbele natuurlijke bescherming!




De hellingen langs de Oorlogsweg (fietspad) waren eveneens rijk bebloeid met o.a. St. Jacobskruid en heggerank, maar op deze ene plek ook met flinke bossen van deze planten met bollen wasachtige bloempjes die van witroze naar zachtgeel verkleuren. De aromatische geuren waaiden ons tegemoet en veel hommels bezochten de bloemen. Ik heb deze planten nergens anders gezien en weet ook nog niet welke het zijn. Nog eens goed nazoeken.





Een buizerd zat klaaglijk te roepen op een paaltje, vloog op van zijn uitkijkpost om een stuk verderop op een duintopje weer in het vizier te komen.


Een zomerse vakantiedag aan het Noordzeestrand!








Geen opmerkingen: