woensdag 11 juli 2012

30 juni: Lepelaarsplassen


Het wordt een beetje een repeteerverhaal, maar deze zomer wordt gekenmerkt door instabiel weer met overwegend (te) lage temperaturen en niet zozeer aaneengesloten perioden van regen, maar wel veel buien en weinig zon. Als we een paar dagen aaneengesloten mooi weer hebben, verheugen we ons in die zomerse omstandigheden. Het is dus steeds een kwestie van pluk de dag, zo ook deze zaterdag, die uiteindelijk heel goed uitpakte. In "Vogels" had ik iets gelezen over de Lepelaarsplassen, waardoor onze belangstelling gewekt was. In het bezoekerscentrum hebben we eerst de informatieve diaserie over de Lepelaarsplassen bekeken, vervolgens zijn we naar de vogelobservatiehut gestruind. Je hoeft niet de hele weg over het fietspad te lopen, er is een dijk tussen de rietkragen en bossages door, waar alleen vogels de rust verstoren. Handig als er af en toe eens eentje op een kale tak gaat zitten: hoog maar zichtbaar.




Het pad leidde vervolgens door rijk bevolkte wilgenbossen naar een grote observervatiehut met ruim zicht over de plassen en de eilandjes die zich her en der bevinden. Daar verbleven veel scholkeksters, diverse eenden- en meeuwensoorten. In de verte ontwaarden we een grote witte reiger en over het water jaagden meeuwen en visdiefjes op vis. Vlakbij de hut zaten en zwommen eveneens scholeksters.
Dit exemplaar moet beslist last hebben gehad van het visdraad dat in z'n bek vastzit.




Zo van boven af kun je goed zien hoe breed ze hun staart uitwaaieren tijdens het zwemmen.
Een vrouwtjesslobeend zwom hier ook rond, altijd gemakkelijk herkenbaar met die forse platte snavel.



Onder ons kwaakten kikkers en verschillende malen zagen we scholeksters flinke stukken hout opduiken en ermee wegzwemmen om het vervolgens gewoon weer te laten vallen. Lijkt nogal zinloos, maar...?


Terug naar het pad, waar jonge zwaluwen hun vliegkunsten trainden om daarna weer even uit te rusten,  meedeinend op de takken in de wind.



Verborgen in het riet een karekiet.




Geen opmerkingen: