donderdag 31 december 2015

Tuinplezier: egels!


Ik heb al eerder melding gemaakt van egels bij ons in de tuin. Buren aan verschillende kanten van de straat hebben gereageerd dat zij ook regelmatig egels zien, dus blijkbaar hebben we een goed egelbuurtje. Sinds we dat wisten hebben we hen extra verwend met elke avond een vers bakje egelvoer. Dat vond gretig aftrek en al op de tweede avond zagen we er eentje komen die veel kleiner was: een jonge egel! De vierde avond kwamen ze met z'n tweeën: ouder en kind. Zo leuk.


Iedere avond na zonsondergang kwamen de egels. Soms met z'n tweeën tegelijk, een oudere en een kleintje samen, soms na elkaar met tussenpauzen. Iedere morgen was het bakje leeg. De laatste kruimels werden door de vogels opgeruimd. Die kleine kroop bij voorkeur in de bak en paste er ook net in.



Later dachten we dat ie al aardig gegroeid was, maar we kwamen er ook achter dat er twee formaten kleintjes waren. We hadden blijkbaar met een hele familie te maken! Met het spaarzame licht van de buitenlamp was het moeilijk om behoorlijke foto's te maken, maar het resultaat van flits (gereduceerd) op de ogen vind ik ook niet mooi en bovendien verstoort het de dieren.


Tot eind november hebben we de egels gezien en begin december was het voedselbakje leeg, maar misschien zijn dat wel de muisjes geweest. In ieder geval zal het zachte weer ertoe bijgedragen hebben dat de dieren nog zo lang actief zijn gebleven. We hebben er iedere avond van genoten, maar nu zullen ze hun energie sparen en hebben ze hopelijk een veilig en goed plekje gevonden voor de winterslaap.
Hopelijk zien we ze allemaal volgend jaar weer gezond terug. En dat is een mooie afsluiter voor 2015.
Iedereen die dit leest wens ik eveneens een gezond en mooi nieuw jaar!


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi, Rineke,
Mooiii, als begin van het nieuwe Jaar: mijn Groninger Land èn de schattige Amstelveense egeltjes: "helemaal goud" /goed.
Hierdoor inspiratie opgedaan voor voeren; gaan we doen !
Ik heb er ook laatst kennis meegemaakt: zat in het donker
onder ons afdak, wilde de waterkan op de grond pakken en ..
zat met mijn vingers tussen de stekels.

Een mooi Natuurjaar voor jullie beiden,
Th.A.J.

Ghita Carpediem zei

Ohh wat leuk en wat ontzettend schattig.
Heel goed dat jullie ze wat voeren en ze vinden vast in jullie tuin een veilige slaapplaats. Erg mooi als je dit vanuit je huis kan meemaken.
groetjes Ghita