zondag 27 december 2015

Lauwersmeer

Bij Lauwersoog sloegen we onmiddellijk rechtsaf, eerst door het recreatiegebied met de haven en de camping, om via de binnenweg langs het Robbengat te rijden. Hier en daar stopten we bij een uitkijkpunt, maar tot het Jaap Deensgat kregen we weinig van de gehoopte vogelfauna te zien. Wel kwamen we Schotse hooglanders en konikspaarden tegen, maar vooral van de runderen hebben we later grotere kuddes in de Kollumerwaard gezien. 



De Bantpolder is niet toegankelijk voor publiek, maar de vogelkijkhut Jaap Deensgat geeft een mooi uitzicht over het water en de omringende graslanden.
Overal waar je keek: Brandganzen! Het moeten er duizenden zijn geweest, die hier hun toevlucht hadden gezocht.
Het is goed om met deze afstanden een verrekijker bij je te hebben en ook voor dichterbij kwam hij goed van pas.


In het voorste grasland achter de rietkraag bij de hut, ontdekten we een groep houtsnippen, die in holletjes tussen de pollen en hogere grassen veelal lagen te rusten en zich oppoetsten. Zeker 20, maar het kunnen er zeker meer zijn geweest. Ook deze afstand was nog ruim en wat miste ik mijn eigen camera!


Ik had gehoopt om baardmannetjes aan te treffen in de rietkragen tegenover de hut, maar helaas.....
De zon begon te dalen, het licht nam af en we stelden ons tevreden met deze dag. Nieuwsgierig naar onze B&B legden we het laatste stuk naar het dorpje Vierhuizen af.


B&B D'Olle Pastorie hadden we vanwege de nabije ligging t.o.v. Lauwersmeer, Zoutkamp en Schiermonnikoog gekozen en op grond van de informatie op de website. Heerlijk rustig temidden van het Groningse land ligt de pastorie naast het van oorsprong middeleeuwse kerkje (Vierhuizen wikipedia) aan de Hoofdstraat. We reden er zo op af, niet te missen, want naast de Hoofdstraat hebben we niet zoveel meer straten gezien en voor je het weet rijdt je het dorpje er aan de andere kant weer uit.



Het was dan ook heel fijn dat we na deze dag stappen diner in huis hadden besteld. Onze gastvrouw had een heerlijke maaltijd bereid, die we samen met twee andere gasten genoten hebben met wie we bovendien heel gezellig aan tafel onze ervaringen konden uitwisselen. Deze B&B is beslist een aanrader: Irene en haar man Marten hebben van de oude pastorie een mooi en sfeervol verblijf gemaakt, waarin zij hun gasten hartelijk en met gulle hand ontvangen en van alle gemakken voorzien.




Wij waren blij met de grootste kamer, die ruimte bood en een extra zitbankje.










De volgende dag wilden we naar Schiermonnikoog, maar - om nog even in de Marne te blijven - donderdagochtend hebben we een fietstochtje gemaakt door de Marnewaard, het oostelijk deel van de Lauwersmeer. Een groot deel van de Marnewaard is militair oefenterrein en er is ook een militair oefendorp. Dat drukt wel een stempel op dit gebied, waaraan je niet ontkomt als je erdoor heen fietst. Er zijn echter prachtige stukken natuur zoals het Marnebos en noordelijker gelegen delen bij het Zuidwalbos, waar je als wandelaar waarschijnlijk beter aan je trekken komt. De bossen staan hier bekend om de vele soorten vogels, reeën en herten. Wanneer de hemel oplichtte konden wij genieten van de prachtige herfstinten van de bossen.



In de vissershaven van Lauwersoog hebben we nog wat rondgekeken, o.a. hoe de kratten met garnalen van boord werden gehesen en in de vrachtwagen werden geladen. De vissers uit Moddergat bijvoorbeeld hebben tegenwoordig Lauwersoog als thuisbasis, maar ook een deel van de Urker vloot vaart vanuit deze haven. Lauwersoog heeft zijn eigen visafslag, visgroothandels, restaurants waar je vis verser dan vers kunt eten, maar ook een handel in scheepsbenodigdheden, een drijvend dok voor reparaties en sportvisbedrijven. Er heerste een rustige bedrijvigheid en aan de andere kant van de haven kun je over de dijk lopen om te kijken of er misschien zeehondjes te bespeuren zijn of watervogels. Op een enkele steenloper na was er op faunagebied niets interessants te bespeuren. Bovendien was het grauw, vochtig en koud en dus stapten we op de fiets om via de recreatiehaven, waar enkele mooie oude boten lagen en warme chocolademelk met appeltaart geserveerd werd, terug te keren naar de auto. Het vervolg van deze woensdag in een volgend blog, maar eerst zouden we dinsdag een dagje Schiermonnikoog "doen".








2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Rineke,
zullen we het maar weer n's proberen?
Ondanks het grauwe weer en het missen van je camera, vind ik het
verslag van het,voor mij door-en-door bekende gebied,interessant ge
worden.Ik heb een correctie voor je: de door jou genoemde recreatiehaven heet de Museumhaven- slechts authentieke schepen kunnen hier 'n ligplaats krijgen ( onze vorige tjalk uit 1910 ligt er ook ,in de zomer.) De Wierummer botter die je plaats is overigens'n replica, gebouwd in opdracht van de huidige eigenaar van de museumhaven, camping, huisjes etc., waar tochten mee worden georganiseerd. De Wierummer botters waren de vissersschepen van de vissers van Moddergat.
De recreatiehaven is de haven "Noordergat", gebouwd direkt na het afzinken van het laatste caisson tbv. het Lauwersmeer, was Lauwerszee.
Hier liggen scherpe yachten en authentieken door elkaar.
Rineke, wellicht leuk om te weten en nu maar afwachten of deze tam tam werkt...
groet,
th.a.j.v.d.water

R&R.Reizen zei

Deze tamtam heeft dit keer gewerkt Th! Bedankt voor de correcties en de aanvullende informatie, altijd waardevol! Voorheen had ik alleen een grauw veenkoloniën beeld van Groningen. Jullie hebben ons met andere ogen naar andere delen van Groningen leren kijken en het smaakt nog steeds naar meer!! Groet, Rineke