dinsdag 16 april 2013

15 april: Waverveen - Botshol



Zondagmiddag, de beloofde zon laat nog even op zich wachten, het waait stevig, maar de temperatuur nadert al aardig de 20 graden. Veel toerfietsers, wielrenners en wandelaars onderweg in de Ronde Hoeppolder. Het kioskcafeetje van Waverveen is weer een gewild pauzepunt, maar wij rijden (met de auto!) door naar de Botsholse Dwarsweg. Het land is ondanks de regen van de afgelopen dagen niet echt nat, maar de plas is breed en daardoor zijn de meeste vogels ver weg. Dichtbij wordt ik echter  verrast door een Blauwborst die me vanaf de waterkant uitdagend recht in de lens aankijkt. Leuk, want deze vogel heb ik wel op Texel en in de AWD, maar hier in de polders nog niet eerder gezien.



Veel grutto's bevolken de verre eilandjes in het water. Rust alom, totdat een groep ineens verschrikt opvliegt, met flikkerende vleugels een rondje draait om daarna weer te landen in de rust rond het water.


Een eenzaam ei langs het pad, waarschijnlijk van een gans; nog vol en zwaar, maar om de een of andere reden niet bebroed.


Grote delen van het riet zijn gemaaid en liggen in bundels op het land. Vorig jaar las ik eens dat door het wegvallen van subsidies en de import van veel goedkoper riet uit Polen, het riet maaien niet meer lonend is. Een bedreiging voor het onderhoud van onze natuurgebieden? Het Nederlandse riet schijnt overigens van veel betere kwaliteit te zijn en o.a. gebruikt te worden voor rieten daken. Rietkaphuiseigenaren: laat u dus niet verleiden tot het goedkopere Poolse riet!


Het aardige is dat je nu een ver uitzicht hebt over het Botsholse plassengebied vanaf het dijkje naar Botshol.



Daar werden we ook verrast, nl. door een groep grauwe ganzen met een heleboel jonkies! Het eerste kleine grut dat we hebben gezien. De ganzen laten zich blijkbaar niet afleiden door het koude voorjaar.



Terug naar de polder bij de Botsholse Dwarsweg. Vorig jaar hebben we hier kluten met jongen gezien. Nu waren er tussen de 10 en 20 van deze steltlopers, die dit gebied waarschijnlijk weer als broedplaats hebben uitgekozen. Prachtige vogels.


De vogels waren allemaal ver weg in het midden van de plas, maar dichterbij kwamen we overal vlinders tegen: Kleine Vossen en Dagpauwogen, die wel heel blij waren met de zon en de warmte.



1 opmerking:

Ghita Carpediem zei

Wat een prachtig gebiedje, heb je daar zoveel kluten gezien. Lijkt me geweldig om die mooie vogels eens met jongen te zien.
en de blauwborst, altijd een geweldig moment als je die voor je lens krijgt.
groetjes Ghita