dinsdag 2 april 2013

1 april: zonnige Leudal-wandeling

Het is niet eens een 1 aprilgrap: de zon schijnt!! We hebben geen zin in een bomvol  2e Paasdag-Maastricht en daarom vertrekken we op tijd om een tussenstop te maken in het Leudal. Van een jaar of acht geleden kennen we dit als een prachtig wandelgebied. Dat meer mensen hiervan op de hoogte zijn blijkt wel als we nog maar net een parkeerplaatsje kunnen bemachtigen op het parkeerterrein bij het streekmuseum. Hoewel wij van deze drukte weinig last hebben gehad, hielden ijsvogels (als ze de afgelopen winters al overleefd hebben) en andere bijzondere vogels en dieren zich verre van de wandelroutes, zoals te verwachten valt. Dus hebben we gewoon genoten van de holle wegen, de bossen en beekdalen en het zonnetje.



Wij hebben de wandelroute (http://www.leudal.net/wandelrouteleudal.pdf) in tegengestelde richting gelopen, van de ruïne van de St. Elisabethsmolen langs de Leubeek en terug langs de Zelsterbeek.





Soms loopt het pad op nagenoeg gelijke hoogte van het water, op andere plaatsen zie je vanaf de hoge zandheuvels de beek zich diep beneden kronkelend een weg zoeken door het dal.



In natte bosgedeelten zagen we het eerste lissenblad tussen het winterafval opkomen. Verder is alles nog zo bruin en in winterrust. Maar over enige tijd zal het hier een bonte mengeling van kruiden en vochtminnende planten zijn, terwijl kikkers, padden en andere amfibieën zich in de poelen zullen roeren.



Het is een lekker rommelig bos waardoor de Leubeek meandert. Vanaf de Litsberg daalt het pad naar een smalle brug over de beek, vanwaar we onze weg vervolgden naar de sterk meanderende Zelsterbeek.


Ik wist niet dat hier bevers waren, maar hier waren een aantal bomen flink aangevreten. Dit kon niet missen: beversporen. Later op het internet gezocht, bleek dit wel te kloppen: http://www.ark.eu/ark/download/bever/bevers-in-het-leudal.pdf



Vandaar voerde het pad hoog boven het beekdal door overwegend dennenbos om verderop weer af te dalen, waar tapijten van groen speenkruidblad een goudgele toekomst voorspellen. Nog even en dan barst het voorjaar hier los in een kleurrijk bloemenfeest.



Hoe kun je zo'n dag beter eindigen dan met een kop warme chocolademelk op een zonnig terras in de luwte - waar de jas zelfs even uit kon?!
Prettig einde van een heerlijk Paasweekend.

Geen opmerkingen: