dinsdag 19 juni 2012

14 juni: AWD Amsterdamse Waterleidingduinen

Tussen alle druildagen door is er soms ineens weer een prachtige zonnedag. Deze donderdagmiddag waren we in de gelegenheid nog een keer naar AWD te gaan om onze route van afgelopen zondag min of meer te herhalen. Even van het pad afwijken en dwars door de Donderhoek lopen is altijd leuk. De grassen staan hoog nu en verschillende vlinders als bruin zandoogje en dikkopje kwamen we tegen, maar ook een gestreepte goudspanner. 



Ook door het veld tussen het Eiland van Rolvers en de Strandweg is leuker struinen dan over het pad. Nog eens genieten van de bloeiende schapenzuring, zo mooi rood. Veel vogels als boompiepers, vinken, mezen en kwikstaartjes bevolken de meidoorns, bloeiende vlier en andere struiken en bomen.


Rechtdoor staken we het Van Lennepkanaal over. Aan de overkant van dat kanaaltje zat een Grauwe klauwier hoog in een meidoorn te zingen en hoefde nooit lang op antwoord te wachten. Op de kop van het Schusterkanaal is het prima toeven met een broodje. Van wandelen krijg je trek tenslotte!
Bij de inlaat stikte het van de visjes en een stukje verder aan de oever krioelde het van de kikkervisjes.
Er schijnen minimaal vijf vissoorten permanent in de wateren van de AWD te kunnen leven. Best veel voor zo'n voedselarme omgeving.



Bij het vossenkruispunt kwamen we onze scharminkelige rugzakvos weer tegen, maar even verderop langs de Strandweg kwam ons nog een ander exemplaar tegemoet. Die zag er gelukkig beter uit.




Tijdens onze wandeling hebben we heel veel libellen gezien. Buitengewoon veel of normaal? Geen idee. In ieder geval niet verkeerd, want we hebben ook regelmatig boomvalken in de wijde omgeving gezien en die jagen in de lucht op libellen. Met succes!



Als je bij de Duizendmeterweg rechts naar beneden loopt, kom je in een valleitje met een watertje. Daar zitten ook veel vogels, in de struiken en bomen aan de overkant en rond het water: veel blauwborsten en   kneutjes o.a. Het is heel aangenaam om daar een poosje te zitten en een waar vogelfeestje.







We volgden de kronkelweg door het Klein Zwarteveld naar het Groot Zwarteveld. Onderweg tetterden en zongen veel vogels, niet altijd gemakkelijk te onderscheiden in de stekelbosjes en struiken. Opvallend veel van deze vlinders hebben we in deze hoek van de duinen gezien. Voorlopig denk ik dat we hier met de kleine parelmoervlinder te maken hebben. Ter hoogte van het Ruigeveld kruiste niet alleen een damhert met kalf ons pad, maar ook een jonge vos. Mooi!




Het Oosterveld vind ik altijd leuk om te doorkruisen richting Panneland. Je ziet er vrijwel altijd herten en er zijn veel vogels en naar gelang de tijd van het jaar, paddestoelen.



Drie koppies boven een blauw veld van slangekruid. Geen photoshopping: hoewel ik op ruime afstand was, zochten ze hun heil al snel ergens anders:


Meer foto's van de AWD, klik op de foto:

Geen opmerkingen: