woensdag 13 juni 2012

Fietstocht Amstelveen-Abcoude-Baambrugge-Botshol-Amstelveen

Het fantastische weer op Pinksterzondag noodde tot een vroege fietstocht door onze polders. Tijdens het begin van deze tocht kwamen we nog weinig andere weg- en watergebruikers tegen. Bij Ouderkerk kozen we de noordzijde van het water en fietsten we langs het Landje van Geijsel, waar we nog enkele grutto's en verder de gangbare watervogels zagen. Halverwege de Bullewijker polder kun je ergens met een trekpontje over en dan kom je op een aardiger punt Abcoude binnen dan door het pad te vervolgen - vinden wij. Kort na Abcoude kun je van de weg naar Baambrugge rechtsaf slaan over een dijkje dat na enige tijd overgaat in een voetpad - maar daar ben je zelden de enige fietsers. Om 10 uur genoten we daar van ons meegebrachte kopje koffie, vele waterjuffers en deze rietzanger. De omgeving van Baambrugge en het plaatsje zelf is mooi!




Van Baambrugge reden we over het wilgenweggetje naar Vinkeveen. Helaas moesten we daar een stukje evenwijdig aan de snelweg rijden, maar daarna ging het weer verder over landweggetjes. Eenmaal de jachthavens voorbij werd het weer wat rustiger, maar de rest van Nederland was inmiddels ook wakker en had besloten de dag niet alleen op de fiets, maar ook op motoren, in auto's en motorboten door te brengen. Logisch met dat mooie weer, maar met de echte rust was het gedaan en af en toe nam ergernis de overhand vanwege luidruchtig en egoïstisch gebruik van de ruimte. Er bleef gelukkig nog genoeg te genieten.





Voor de Stokkelaarsbrug kun je linksaf over het water en over een fietsweg langs de Waver en Botshol naar het gemaal bij Waver fietsen. Weer lekker rustig dus. Daar hebben we een rondwandeling in het natuurmonumentengebied gemaakt, dit keer vanaf de boerderij. Bij de plassen voor het fort vlogen zwarte sterns. Langs de dijk kwaakten kikkers, in de bosjes waren karekieten, rietzangers en rietgorzen zeer actief. Een lepelaar landde op de plas in de verte. Een huiszwaluw hoog in de lucht.







 Een paar kluten hadden het even met elkaar aan de stok, maar liepen even later weer vreedzaam te fourageren. Hoeveel eieren legt een bergeend? We zagen een paar bergeenden met maar liefst (geteld) 29 kuikens! Een wateroptocht.





Rietzanger

kleine vuurvlinder




Een kleine vuurvlinder; Echte koekoeksbloemen, lissen en valeriaan temidden van het riet;
op de rand van weiland en water een jonge waterhoen, evenals de ouder onmiddellijk alert bij onze nadering.



Geen opmerkingen: