vrijdag 30 maart 2012

Groene Jonker 25 maart

Schitterend lenteweer. In de weilanden langs de Hogedijk veel schapen, een enkel lammetje. De tjiftjaf is terug, overal hoor je zijn eentonige roep. Een paar kwikstaartjes  in het zonnetje op een brug.


De blauwe lucht weerspiegelt zich in het water van de Groene Jonker, waar het nieuwe lentegroen de bruine wintertinten nog moet verdrijven. De meeste vogels bevinden zich ver op de plas en de afgelegen eilandjes: grauwe ganzen, slobeenden, smienten, wintertalingen, hier en daar een tureluur, veel kieviten en rijen grutto's.
Twee paartjes geoorde futen wagen zich dichter bij het pad. Meerkoeten zijn er altijd overal. Op een landje iets verder langs het pad staat een rij wilgenboompjes volop te bloeien, hommels verzamelen nectar en verspreiden stuifmeel.










In de rietkragen was een blauwborst te horen, maar deze onttrok zich in de dichte begroeiïng aan het blikveld. Verderop poseerde wel heel even een rietgors. Plots werd ieder en alles opgeschrikt door veel geknal en geknetter van de kant van het dorp. Het leek wel of een voorraad vuurwerk er in een paar minuten doorheen werd gejaagd. Massaal vlogen aan alle kanten vogels op. Daardoor verden ook groepen Canadese ganzen, heel veel meeuwen en kieviten etc. zichtbaar, die hun rust in de afgelegen delen van het gebied hadden gezocht. Of was niet het vuurwerk, maar deze buizerd de oorzaak van de onrust?

Terug in de auto over de dijk, waar je overzicht hebt over een gedeelte van de plas, waar ik vorig jaar veel grutto's heb gezien. Nu enkele en een rijtje kieviten, waar ook nog een kemphaan rondscharrelde.

2 opmerkingen:

Ghita Carpediem zei

Op zoek naar foto's van De Groene Jonker, kwam ik hier terrecht, prachtige foto's. Ziet er veelbelovend uit, ik ga dit weekend voor het eerst naar De Groene Jonker en hoop de geoorde futen te zien.

groetjes Ghita

R&R.Reizen zei

Bedankt voor je reactie, Ghita, leuk! Veel plezier in de Groene Jonker, er is altijd wel wat te beleven!