zondag 13 maart 2011

Blog begin

Dit weblog begint eigenlijk op 12 december 2010. We liepen - niet voor het eerst - rond het natuurgebied aan de Botsholse Dwarsweg, toen een grote zilverreiger opvloog. We konden redelijke foto's maken. We hadden wel eens kleine zilverreigers gezien, in Frankrijk en in Zuid-Afrika, maar nog nooit in Nederland en dachten dat ze in onze omgeving niet veel voorkwamen, zeker niet in december.



Sindsdien hebben we op vrijwel elke tocht die we hier bij Botshol of ook in de Middelpolder (Amsterdam-Amstelveen-Ouderkerk) maakten wel een grote zilverreiger gezien!
Toen was het evenwel de aanleiding om ons aan te melden bij http://www.waarneming.nl/ en vanaf dat moment hebben we al heel wat waarnemingen genoteerd. De winter en het aankomende voorjaar zijn mooie tijden om ganzen en andere watervogels te zien en de voorjaarstrek is natuurlijk spannend. In de bladerloze bomen zijn boomklevers en -kruipers en andere zangvogeltjes gemakkelijker te ontwaren dan straks in de zomer. Onze tuinen en voederplaatsen zijn lustoorden voor standvogels en wintergasten: mussen, spreeuwen, vinken en groenlingen, kool- en pimpelmezen, merels, een roodborstje, hout- en tortelduiven. Minder gek ben ik op de kauwen, eksters en vlaamse gaaien.

Ook de halsbandparkieten reken ik ondanks hun mooie kleuren niet tot mijn favorieten. Een sperwer heeft onze woonbuurt blijkbaar tot jachtterrein gemaakt, want ik zie haar (of is het een hem?), ook na de keer dat ie een spreeuw in onze achtertuin heeft verschalkt, regelmatig op een pergola, schutting of dakrand uitkijken op de omgeving.
Na de sneeuw en de winterkou zijn de spreeuwen verdwenen, maar het heggemusje is terug. 's Morgens vroeg zingt de zanglijster ergens in een hoge boom en overdag zien we hem tussen de planten scharrelen en ik vind her en der al weer lege slakkenhuisjes.
In de komende berichten een terugblik op de afgelopen tijd totdat ik het vanaf dit moment, maart 2011 regelmatig kan bijhouden.

Geen opmerkingen: