maandag 28 maart 2011

25 maart: Amsterdamse Bos - Nieuwe Meerpolder

 


                                                          Bij de vogeluitkijkpost. Een deel van het rietveld is inmiddels gemaaid.
Het voetpad langs de weilanden naar de Nieuwe Meer ingelopen. Zolang het niet heel erg droog is, is hier altijd een waterpoel in het land, waar vogels of - zomers - koeien te vinden zijn. Nu valt me tussen de ganzen een paar andere gasten op, die ik hier  eerder in het seizoen niet heb gezien: twee tureluurs. Er scharrelt ook een kievit rond.




Nijlganzen zijn in deze omgeving blijkbaar stamgasten, want meestal zie ik er her en der wel een stel ter land, te water of in de lucht.

Afgelopen zondag hoorden we bij Vroege Vogels dat veel mensen een hekel zouden hebben aan nijlganzen, omdat ze deze agressief vinden. Dat is gedrag is waarschijnlijk te verklaren uit territoriumdrift. Daardoor snap je ook meteen waarom je niet - zoals bij grauwe ganzen of brandganzen - grote groepen nijlganzen bij elkaar ziet.

Het volgende paar zocht elkaar wel degelijk op, maar met een zeker doel. De balts liet wat dat betreft weinig te raden over.





End of story

Wat vind je van de houding van deze fazant? Deze getuigt naar mijn idee toch ook wel van de nodige bezitsdrang!




Alles in paren vandaag? De woerd staat wel niet op de foto, maar zat er wel pal naast! Volgens mij een heel trouw stel, dat ik haast altijd hier samen zie.
De tjiftjaf is blijkbaar nog op zoek naar een partner, roept met luide stem vanuit de boom. En met deze vele anderen, want de zangvogels komen langzaam maar zeker terug en de tjiftjaf is in deze omgeving inmiddels alomtegenwoordig.



Altijd overal te vinden: de meerkoet. Hier doen ze niet veel stappen voor je opzij, gewend als ze aan mensen zijn. Dan valt het op wat een mooie poten - grijs en groen kleur - ze eigenlijk hebben!


Op het oeverlandje veel pimpelmezen die zich tegoed deden aan de bloeiende wilgentakken. Van het topje van de takken liet deze mees zich - meer dan vliegen - als het ware naar beneden vallen,
 om daar weer vrolijk verder te gaan.


Einde van een voorjaarswandeling

Geen opmerkingen: