Aan de Hammerweg tussen Ommen en Den Ham ligt Kasteel Eerde. Kasteel en landgoed zijn begin 18e eeuw aangelegd in opdracht van de adellijke familie Van Palland in Frans Classisistische stijl en volgens de richtlijnen van de Gulden Snede. Dat maakt het kasteel en parkbos bijzonder in Nederland, omdat het geheel zo goed behouden is gebleven. Het is nu in beheer van Natuurmonumenten.
Er zijn wel ingrijpende restauraties nodig geweest om kasteel en landgoed in ere te herstellen. Zo moest de dubbele oude bomenrij aan de Kasteellaan worden gekapt en vervangen door jonge bomen om de zichtlijnen van het kasteel tot ver naar het achterliggende gebied te herstellen. De Hammerweg lijkt er misschien in de 20e eeuw plompverloren tussen aangelegd, maar is de geasfalteerde versie van de weg uit het ontwerp van Van Pallandt: Kasteellaan en Hammerweg staan haaks op elkaar.
Een van de oude gekapte eiken is op de parkeerplaats voor het kasteel terug te vinden als kunstwerk, waarin een levensgrote dassenfamilie en een ringslag zijn uitgewerkt. Wij hebben er onze fietsen geparkeerd om wat rond te kijken.
Het kasteel zelf is niet toegankelijk. Er is al sinds 1933 een internationale school gevestigd.
Door het smeedijzeren hek voor de grachtbrug hadden we echter een aardig kijkje op het landhuis en de dienstgebouwen aan weerszijden van het voorplein. De geel-zwarte luiken, die ook bij omliggende boerderijen zichtbaar zijn, zijn het kenmerk van het kasteel. Achter en aan weerszijden van de gebouwen liggen de tuinen die voor gebruik van de bewoners waren: een boomgaard, een groentetuin en een bloementuin. Bakstenen muren vormden de scheiding tussen de tuinen en de buitengracht met op de hoeken zeshoekige paviljoens met een leien koepeldak.
Er zijn verschillende interessante websites die meer vertellen over het ontwerp, de gebruikte materialen, de historie en de landschapsarchitectuur en parkaanleg.
En heel specifiek over het maatsysteem van de tuinen: http://www.cascade1987.nl/harmonische-maatsysteem-landgoed-eerde/
Wij hebben even met een trotse boswachter gesproken en daarna onze tocht over het landgoed op de fiets vervolgd. Maar het lijkt me dat je heel fijn een dagje kunt rondwandelen.
2 opmerkingen:
Dank voor dit leuke verhaal over ons landgoed!
Het kasteel is normaal gesproken te bezoeken tijdens onze excursies. Nu vanwege corona helaas niet: houd onze agenda op de website van Natuurmonumenten in de gaten!
Olga de Lange
Boswachter Communicatie en Beleven
Natuurmonumenten Salland
Leuk dat je reageert Olga. We komen graag nog eens in deze regio en op jullie landgoed terug! Rineke
Een reactie posten