dinsdag 22 september 2020

Fietsen door de Eerder Achterbroek naar Den Ham

We gingen de dag na aankomst op De Vogelsangh de naaste omgeving verkennen en eens kijken welke winkels in Den Ham in onze dagelijkse behoeften zouden kunnen voorzien. Route ongeveer langs fietsknooppunten 88, 05, 25, 26 en (bijna) 29. Schuin tegenover de camping aan de Hammerweg begint de Junnerdijk. Waar de enkele boerderijen ter linkerzijde ophouden, is ook het einde van de grintweg en gaat alleen het fietspad verder door de bossen. De Junnervlier links gaat over in de Eerder Achterbroek en daar, bij 88 gingen we linksaf dwars door Eerde. 

Het Eerder Achterbroek is onderdeel van landgoed Eerde en was vroeger eigendom van de kasteelbewoner, baron Van Pallandt. Tegenwoordig behoort het tot Natuurmonumenten. We fietsen over smalle paadjes door een gevarieerd coulissenlandschap van akkers, weilanden, houtwallen en heidegebied. De meeste boerderijen zijn gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw en hebben een monumentale status. De luiken hebben de kenmerken van het kasteel: gele zandlopervorm op zwarte achtergrond. Broek betekent nat of drassig, maar tegenwoordig is dit land niet meer zo nat als het was. Hier en daar zijn drinkpoelen, die zijn gegraven voor het vee, toen het Achterbroek begon te verdrogen. 





Bij de T-splitsing bereikten we boerderij de Meulenhorst. Onder grote, oude eiken door kwamen we op het erf met de oude boerderij. De boerderij heeft een langgerekte gevel en enorme rieten kap. Kenmerkend voor deze streken is de zogenaamde "onderschoer", een bouwstijl waarbij de inrijdeuren zijn teruggeplaatst in de achtergevel. Bezoekers zijn welkom, er staan wat picknicktafels op het erf en er is een koffieschenkpunt waar je ook zelfgemaakt ijs kunt kopen - wel 1,5 m afstand houden van elkaar! In een aparte schuur is de brouwerij waar men bier brouwt en verkoopt. Achter het erf is een mooie oude moestuin. 



 We hielden het Eerder Achterbroek aan onze linkerhand en de boeren landerijen ter rechterzijde op weg naar 05.



De Brink vormt het middelpunt van het oude esdorp Den Ham. Rondom het plein vonden we niet alleen de winkels waarnaar we op zoek waren (een grote Jumbo en een goede boekhandel), maar konden we ook het kerkcomplex van de huidige protestantse kerk (vroeger katholiek) niet missen. Een robuuste toren steekt boven alles uit: gotische stijl ca. 14e/begin 15e eeuw. 









We lieten Den Ham aan de oostzijde achter ons en trapten omhoog tussen de maisvelden door over de Mageleresch . Deze uitgestrekte, kale akkers staan in schril contrast met het kleinschalige coulissenlandschap van de Eerder Achterbroek. Mijn bedenkingen hiertegen heb ik al eerder geuit in de vorige blogs over De Lutte.




Misschien hebben we een mooier stuk van de Mageleresch gemist door al bij de bomen linksaf te slaan - eerst nog wel leuke paadjes, maar daarna moesten we een stuk langs de weg fietsen. Vanaf 26 voerden landweggetjes  richting camping door een tamelijk eentonig gras- en akkerlandschap. Maar over het geheel genomen hebben we genoten van dit fietstochtje en we kwamen met voldoende leeftocht voor de komende dagen terug. Missie voltooid!
Over Kasteel Eerde zal ik een apart blogje maken.

Geen opmerkingen: