vrijdag 25 september 2020

Rondje Regge: op de fiets door het gebied van de Regge en de Linderbeek

1 september, het was prachtig weer (ca. 20° half bewolkt) om op de fiets het stroomgebied van de Regge te gaan verkennen. We houden ons niet altijd precies aan alle fietsknooppunten, maar onze route liep min of meer via de Junnerdijk over 88 > 87 en vandaar over de Hammerweg via Noord-Meer naar 18. Zuidwaarts naar 03 > Egede 85. Bij de vistrap Hancate staken we de Regge over en reden langs de rivier naar 80 > 79 > 78 is Lemele. Vandaar weer terug via 79 naar de Archemeresch 86 > 18 > 18. Via 05 en 88 terug naar de camping. Een foto-impressie van dit mooie landschap.

De Regge is een Overijsselse rivier die in de Vecht uitkomt. Op zijn beurt wordt De Regge weer gevoed door de Linderbeek. Een ander watertje dat we tijdens onze fietstocht(en) tegenkwamen was de Hammerwetering. Ik had de indruk dat dat een kanaal was, maar bij nader inzien blijkt dit deel van de wetering in het stroomgebied van de Beneden Regge een beek te zijn. Er zijn wel veel stuwen, die het waterpeil in zomer en winter regelen. Een ander weerkerend verschijnsel onderweg waren gedenkstenen van de Liberationroute, die getuigen van de gevechten in april 1944. Je kunt de verhalen achter deze plaatsen beluisteren of downloaden via de app (nb: deze is vanaf september 2020 buiten bedrijf bij Apple vanwege vernieuwing)

We staken de mooie Linderbeek bij punt 18 over. De zon verstopte zich nog achter de wolken, maar het water vertoonde geen rimpeltje.



Egede, in november 1943 en maart 1945 zijn in deze omgeving vliegtuigen gecrashed. Respectievelijk een Amerikaans en een Australisch bemanningslid zijn daarbij om het leven gekomen. Twee ooievaars op een schoorsteen, dikwijls een symbool voor nieuw leven.


Bij knooppunt 85 bereikten we de Regge en wel de vistrappen bij Hancate. Het was een prachtige plek om te pauzeren en even op ons gemak rond te kijken. Via de stapstenen kwamen we op een soort eilandje, waar het wemelde van de vlinders (zomerse landkaartjes, dagpauwogen en witjes) en waterjuffers.





Van 85 naar 80 fietsten we door het prachtige Regge landschap. Hier is goed te zien hoe de vroegere kanalisatie van de Regge ongedaan is gemaakt en de rivier weer de ruimte heeft om door het land te meanderen. Tegenwoordig draait het er niet meer om om het water zo snel mogelijk af te voeren, maar om het zo lang mogelijk vast te houden voor perioden van droogte. 



Hoe mooi wil je het hebben?!



Dit punt heet de Velderberg. De oude fietsbrug over de Regge stopt hier tegenwoordig als uitkijkpunt. De Regge slingert door het land en krijgt de ruimte om te overstromen tot de verre bomenrij. De bochten in de rivier zorgen voor stroomverschillen, waardoor verschillende vissoorten de kans krijgen zich te ontwikkelen. De grondwaterstand is hoger geworden; dat leidt tot vernatting. Bij overstromingen wordt rivierzand op de hoger gelegen gronden afgezet. Door de natuur zijn gang te laten gaan, krijgen bijzondere planten die hier thuishoren weer een kans. 's Zomers grazen er koeien onder de blauwe zomerlucht. 


Het is een vruchtbare zomer geweest. Langs het fietspad kleurden rode, oranje van meidoorn en blauwe bessen van sleedoorn uitbundig in de berm. Links van ons werd het gras gemaaid en geoogst. Eenmaal in Lemele genoten wij van een andere oogst: een heerlijk koel biertje op een zomers terras.



Vanaf knooppunt 79 bij Lemele fietsten we door de landerijen richting Archem, waar we ook weer op een punt belandden dat uitzicht biedt op een natuurlijk herinrichtingsgebied. De Archemermaten-De Belte in het dal van de Regge is een bijzonder gebied met lage, natte gras- hooilanden, maar ook hogere rivierduinen, voormalige rivierarmen en poelen. Landschap Overijssel zet zich in om deze variatie, compleet met cultuurelementen als houtwallen, te herstellen en te behouden. Het ooievaarsnest was verlaten en ook verder was het stil - maar prachtig.



Brug over de Beneden Regge. Een felle lucht, waar donkere wolken zich echter begonnen samen te pakken. Het water en het pad geflankeerd door grote meidoornstruiken, vol en rood van besjes. 



Zo kwamen we bij de stuw bij Archem, waar de Linderbeek in de Regge stroomt. Nog eind vorige eeuw (ik meen 1998) was er zulk hoog water dat deze weg een smal dijkje te midden van de watervlakten was geworden. Daarom zijn hier in beide rivieren stuwen gemaakt om het water beter te reguleren. Een vistrap in de Regge maakt passage voor vissen mogelijk. Voor kanoërs, die beide rivieren mogen bevaren, zijn aanlegsteigers gemaakt om de boten over te tillen.



Vanaf hier kwamen we op bekender terrein. Via de Eerder Achterbroek zijn we terug naar de camping gefietst. We konden terugkijken op een prachtige dag!

 



Geen opmerkingen: